5 спецій та трав, які допомагають травленню і запобігають здуттю

  • Автор темы Автор темы lab1rezz
  • Дата начала Дата начала

lab1rezz

Пользователь
Регистрация
24/10/25
Сообщения
1,074
Репутация
1
Лайки
55
Депозит
0.30$
Тяжкість, здуття чи біль у животі після ситної їжі – симптоми, знайомі майже кожному. Часто вони свідчать про те, що травна система потребує підтримки. Окрім ліків, існують природні засоби, які допомагають налагодити роботу шлунку й кишечника. Одними з найефективніших вважають спеції та трави: вони не лише додають стравам аромату, а й мають потужні лікувальні властивості.

Ці п’ять спецій і трав сприяють кращому травленню, зменшують здуття та полегшують дискомфорт після їжі.

Ромашка

6911b19e1544a_romashka.jpg


Вона заспокоює не тільки нерви, а й травну систему. Її п’ють при нетравленні, нудоті, газах і спазмах. Має легку протизапальну дію і допомагає відновити баланс слизової шлунку. Однак людям з алергією на айстрові рослини слід бути з нею обережними.

Кмин

6911b1814986d_kmin.jpg


Активізує вироблення ферментів, необхідних для розщеплення їжі, стимулює виділення жовчі, що покращує засвоєння жирів. Додавання кмину до страв не лише підсилює смак, а й підтримує роботу шлунку, зменшуючи ризик печії та тяжкості після трапези.

Аджван

6911b16f9e29a_adzhvan.jpg


Популярна спеція в індійській кухні. Має пряний, терпкий смак із нотами чебрецю та кмину, але більш гострий і насичений аромат, ніж в останнього. Додається до бобів, смажених овочів, маринадів для риби та м’яса. Аджван стимулює вироблення шлункового соку. У його складі є тимол – речовина, яка покращує перетравлювання жирної їжі та зменшує газоутворення. Декілька насінин пожувати після їжі – простий спосіб уникнути важкості в животі.

Фенхель

6911b15e6e682_fenhel.jpg


В Індії та країнах Середземномор’я традиційно жують насіння фенхелю по закінченню трапези. Воно полегшує спазми, запобігає здуттю та сприяє природному очищенню травного тракту. Крім того фенхель також має легкий освіжаючий ефект і допомагає нейтралізувати запах з рота.

М’ята перцева

6911b14dcc86f_myata.webp


Справжній порятунок при здутті й спазмах. Її головний компонент – ментол – розслаблює стінки кишечника, зменшує біль і сприяє відходженню газів. Дослідження підтверджують, що м’ятний чай або капсули з м’ятною олією можуть полегшувати симптоми синдрому подразненого кишківника.

Ви можете включити ці спеції та трави до свого раціону, щоб позбутися печії або відчуття переповненого шлунку. Але якщо таки й дискомфорт відчуваєте регулярно, варто проконсультуватися з гастроентерологом.
 
Назад
Сверху Снизу