Уникати потрапляння в організм шкідливих хімічних речовин у повсякденному житті непросто. Дослідження свідчать, що люди щодня зазнають впливу великої кількості токсичних сполук, які можуть спричиняти серйозні проблеми зі здоров’ям.
Водночас багато хто не розуміє, як саме уникати небезпечних речовин.
Шість порад, які допоможуть знизити вплив шкідливих сполук, публікує The Washington Post.
Фахівці радять пити фільтровану воду, а не бутильовану, адже дослідження показують, що в ній часто містяться мікропластик та інші домішки.
Повністю уникнути його складно, але є просте правило: тримайте пластик подалі від тепла. Висока температура сприяє переходу мікропластику та інших хімічних сполук у їжу.
"Не кладіть гарячі страви в пластикові ємності і не розігрівайте їх у мікрохвильовці. Перекласти їжу в скляний контейнер займає кілька секунд, зате "так ви суттєво зменшите вплив мікропластику", – каже Карен Бартлетт, професорка Школи громадського здоров’я Університету Британської Колумбії.
Вона також радить користуватися багаторазовими сумками для покупок і уникати пластикових пакетів, адже вони часто потрапляють в океан і "з часом розкладаються на мікропластик".
Експерти радять рідше їсти велику хижу рибу (наприклад, тунця), бо в її тканинах накопичуються важкі метали.
Професорка Емі Ребекка Сапкота з Університету Меріленда рекомендує обирати дрібну рибу, як-от форель або анчоуси – у них рівень токсичних речовин значно нижчий.
Водночас багато хто не розуміє, як саме уникати небезпечних речовин.
Шість порад, які допоможуть знизити вплив шкідливих сполук, публікує The Washington Post.
1. Фільтруйте воду
Забруднена питна вода стає дедалі серйознішою проблемою. Найпростіший спосіб захиститися від свинцю, промислових забруднювачів або "вічних хімікатів" – встановити фільтр для води.Фахівці радять пити фільтровану воду, а не бутильовану, адже дослідження показують, що в ній часто містяться мікропластик та інші домішки.
2. Замініть пластикові контейнери на скляні
Мікропластик – зростаюча загроза для здоров’я, яку наука лише починає усвідомлювати.Повністю уникнути його складно, але є просте правило: тримайте пластик подалі від тепла. Висока температура сприяє переходу мікропластику та інших хімічних сполук у їжу.
"Не кладіть гарячі страви в пластикові ємності і не розігрівайте їх у мікрохвильовці. Перекласти їжу в скляний контейнер займає кілька секунд, зате "так ви суттєво зменшите вплив мікропластику", – каже Карен Бартлетт, професорка Школи громадського здоров’я Університету Британської Колумбії.
Вона також радить користуватися багаторазовими сумками для покупок і уникати пластикових пакетів, адже вони часто потрапляють в океан і "з часом розкладаються на мікропластик".
3. Обмежте споживання деяких морепродуктів
Дослідження свідчать, що мікропластик дедалі частіше забруднює рибу та морепродукти.Експерти радять рідше їсти велику хижу рибу (наприклад, тунця), бо в її тканинах накопичуються важкі метали.
Професорка Емі Ребекка Сапкота з Університету Меріленда рекомендує обирати дрібну рибу, як-от форель або анчоуси – у них рівень токсичних речовин значно нижчий.