Багатий на клітковину, залізо і кальцій: вчені назвали хліб, який знижує холестерин

  • Автор темы Автор темы gladiator
  • Дата начала Дата начала

gladiator

Пользователь
Регистрация
6/11/25
Сообщения
340
Репутация
3
Лайки
6
Депозит
1.25$
За даними дослідження, проведеного за підтримки Міністерства сільського господарства Іспанії, середньостатистичний житель країни споживає понад 27 кілограмів хліба на рік. При цьому найкориснішим варіантом визнано саме житній хліб.

Експерти Іспанського фонду з питань харчування зазначають, що житній хліб має низку переваг:
  • містить лише 3,3 грама жиру на 100 грамів продукту, що робить його чудовим вибором для тих, хто стежить за своєю вагою;
  • багатий на клітковину, яка покращує роботу кишківника, надовго зберігає відчуття ситості та допомагає знижувати рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ);
  • сприяє очищенню судин і зменшує ризик серцево-судинних захворювань;
  • містить важливі мікроелементи - фосфор, залізо, кальцій, селен і натрій, що зміцнюють імунітет, кістки та зуби.
Окрім цього, житня закваска багата на корисні мікроорганізми, які допомагають стабілізувати рівень цукру в крові та підтримують здоровий баланс мікрофлори кишківника. Тому такий хліб особливо рекомендують людям із діабетом або тим, хто контролює рівень глюкози.

Дослідження Університету Східної Фінляндії також показало, що молочнокислі бактерії, присутні у заквасці, не лише запускають процес ферментації тіста, а й покращують засвоєння поживних речовин, роблячи активні компоненти жита більш доступними для організму.

"Житній хліб сприяє кращому обміну речовин і надовго зберігає відчуття ситості порівняно зі звичайним пшеничним", - зазначає дієтолог Тім Спектор.

Закваска, кадр з відео-рецепту


Водночас фахівці застерігають, що не вся продукція, що продається під виглядом "сірого" хліба, насправді є корисною. Багато виробників додають дріжджі, ароматизатори та емульгатори, щоб прискорити процес випікання й відтворити смак натуральної закваски.
 
хлеба разные есть но большинство полезны
 
Назад
Сверху Снизу