За даними дослідження, проведеного за підтримки Міністерства сільського господарства Іспанії, середньостатистичний житель країни споживає понад 27 кілограмів хліба на рік. При цьому найкориснішим варіантом визнано саме житній хліб.
Експерти Іспанського фонду з питань харчування зазначають, що житній хліб має низку переваг:
Дослідження Університету Східної Фінляндії також показало, що молочнокислі бактерії, присутні у заквасці, не лише запускають процес ферментації тіста, а й покращують засвоєння поживних речовин, роблячи активні компоненти жита більш доступними для організму.
"Житній хліб сприяє кращому обміну речовин і надовго зберігає відчуття ситості порівняно зі звичайним пшеничним", - зазначає дієтолог Тім Спектор.
Водночас фахівці застерігають, що не вся продукція, що продається під виглядом "сірого" хліба, насправді є корисною. Багато виробників додають дріжджі, ароматизатори та емульгатори, щоб прискорити процес випікання й відтворити смак натуральної закваски.
Експерти Іспанського фонду з питань харчування зазначають, що житній хліб має низку переваг:
- містить лише 3,3 грама жиру на 100 грамів продукту, що робить його чудовим вибором для тих, хто стежить за своєю вагою;
- багатий на клітковину, яка покращує роботу кишківника, надовго зберігає відчуття ситості та допомагає знижувати рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ);
- сприяє очищенню судин і зменшує ризик серцево-судинних захворювань;
- містить важливі мікроелементи - фосфор, залізо, кальцій, селен і натрій, що зміцнюють імунітет, кістки та зуби.
Дослідження Університету Східної Фінляндії також показало, що молочнокислі бактерії, присутні у заквасці, не лише запускають процес ферментації тіста, а й покращують засвоєння поживних речовин, роблячи активні компоненти жита більш доступними для організму.
"Житній хліб сприяє кращому обміну речовин і надовго зберігає відчуття ситості порівняно зі звичайним пшеничним", - зазначає дієтолог Тім Спектор.
Водночас фахівці застерігають, що не вся продукція, що продається під виглядом "сірого" хліба, насправді є корисною. Багато виробників додають дріжджі, ароматизатори та емульгатори, щоб прискорити процес випікання й відтворити смак натуральної закваски.