Пробіотики та пребіотики — обидва вони важливі для здоров’я кишківника, але мають різні функції. Пробіотики є корисними мікроорганізмами, які підтримують баланс корисних бактерій у кишечнику, а пребіотики — це речовини, які допомагають годувати ці корисні бактерії. Здоров’я кишечника впливає на багато інших аспектів організму, включаючи імунну систему та психічне здоров’я. Тому важливо включати в раціон продукти, які містять ці корисні компоненти.
Що таке пробіотики та пребіотики?
Пробіотики та пребіотики виконують різні ролі у підтримці здоров’я травної системи.Пробіотики
Ваш кишечник складається з трильйонів бактерій. Пробіотики — це живі мікроорганізми, які подібні до тих, що вже існують у вашому кишечнику. Вони містяться в певних продуктах чи добавках і можуть допомогти поліпшити здоров’я кишечника при їх вживанні. Найпоширенішими видами пробіотиків є Lactobacillus та Bifidobacterium.Пребіотики
Пребіотики — це також сполуки, які можна знайти в їжі або добавках, але вони не переварюються людськими ферментами. Натомість їх переробляють бактерії в кишечнику, що допомагає їм рости і розвиватися. Пребіотики можна розглядати як “їжу” для корисних бактерій у вашому кишечнику. Прикладами пребіотичних продуктів є інулін та олігофруктоза.Які продукти містять пробіотики?
Пробіотики часто містяться в фермованих продуктах, де процес бродіння сприяє розвитку корисних бактерій. Пробіотики також додають до певних продуктів, таких як йогурт. Ось кілька популярних продуктів, багатих на пробіотики:- Кефір
- Кімчі
- Комбуча
- Місо
- Квашена капуста
- Йогурт
Які продукти містять пребіотики?
Більшість продуктів, що містять пребіотики, — це складні вуглеводи. Ось деякі з них:- Спаржа
- Банани
- Ячмінь
- Боби
- Цикорій
- Часник
- Мед
- Артишок
- Цибуля
- Жито
- Цукровий буряк
- Помідори
- Пшениця