Чим відрізняються пробіотики та пребіотики: основні факти

• Автор темы Автор темы lab1rezz
  • Дата начала Дата начала

lab1rezz

Пользователь
Лайки
55
Депозит
0.30$
Пробіотики та пребіотики — обидва вони важливі для здоров’я кишківника, але мають різні функції. Пробіотики є корисними мікроорганізмами, які підтримують баланс корисних бактерій у кишечнику, а пребіотики — це речовини, які допомагають годувати ці корисні бактерії. Здоров’я кишечника впливає на багато інших аспектів організму, включаючи імунну систему та психічне здоров’я. Тому важливо включати в раціон продукти, які містять ці корисні компоненти.

Що таке пробіотики та пребіотики?​

Пробіотики та пребіотики виконують різні ролі у підтримці здоров’я травної системи.

Пробіотики​

Ваш кишечник складається з трильйонів бактерій. Пробіотики — це живі мікроорганізми, які подібні до тих, що вже існують у вашому кишечнику. Вони містяться в певних продуктах чи добавках і можуть допомогти поліпшити здоров’я кишечника при їх вживанні. Найпоширенішими видами пробіотиків є Lactobacillus та Bifidobacterium.

Пребіотики​

Пребіотики — це також сполуки, які можна знайти в їжі або добавках, але вони не переварюються людськими ферментами. Натомість їх переробляють бактерії в кишечнику, що допомагає їм рости і розвиватися. Пребіотики можна розглядати як “їжу” для корисних бактерій у вашому кишечнику. Прикладами пребіотичних продуктів є інулін та олігофруктоза.

Які продукти містять пробіотики?​

Пробіотики часто містяться в фермованих продуктах, де процес бродіння сприяє розвитку корисних бактерій. Пробіотики також додають до певних продуктів, таких як йогурт. Ось кілька популярних продуктів, багатих на пробіотики:

• Кефір
  • Кімчі
  • Комбуча
  • Місо
  • Квашена капуста
  • Йогурт
Зверніть увагу: Все більше оброблених продуктів, таких як газовані напої чи злакові сніданки, містять додані пробіотики. Однак деякі з цих продуктів можуть містити штами, які не доведено ефективними. У таких випадках пробіотики можуть деградувати до того, як вони зможуть позитивно вплинути на кишечник.

Які продукти містять пребіотики?​

Більшість продуктів, що містять пребіотики, — це складні вуглеводи. Ось деякі з них:

• Спаржа
  • Банани
  • Ячмінь
  • Боби
  • Цикорій
  • Часник
  • Мед
  • Артишок
  • Цибуля
  • Жито
  • Цукровий буряк
  • Помідори