Фруктові чаї та напої мають приємний смак та освіжають, тому не дивно, що вони популярні.
Але при цьому небезпечні, заявляють вчені з Королівського коледжу Лондона, пише Daily Mail.
Їхнє дослідження показало, що регулярне вживання напоїв "з кислинкою" в 11 разів збільшує ризик розвитку ерозії зубної емалі.
– Кислі напої сьогодні на піку моди, – каже провідний автор роботи, доктор Саоірс О'Тул (Saoirse O’Toole). – Багато людей п’ють їх, щоб втамувати справу, а хтось впевнений, що чашка імбирного, ягідного чи лимонного чаю зранку натщесерце допомагає змінити імунітет. На жаль, ми змушені їх розчарувати.
Вчені детально вивчили дані дослідження, нещодавно проведеного в лікарні Гая в Лондоні.
Вони порівнювали харчування 300 людей з сильно пошкодженими зубами і 300 пацієнтами, які не скаржились на проблеми з зубами.
Виявилось, що натуральні фруктові кислоти, вступаючи в контакт з емаллю, починають її руйнувати.
Ще швидше це відбувається при нагріванні: тепло збільшує швидкість хімічної взаємодії лимонної кислоти с фосфатом кальцію, роблячи емаль більш вразливою до пошкодження.
[L]Також вчені виявили, що чай без цукру такий же шкідливий для зубів, як і з ним.
Стоматологи попереджують і про шкідливий вплив модних фруктових смузі та фруктових чипсів на зуби – вони містять багато лимонної кислоти.
Та й свіжі фрукти краще вживати в обмеженій кількості, за можливістю швидко пережовуючи.
Але при цьому небезпечні, заявляють вчені з Королівського коледжу Лондона, пише Daily Mail.
Їхнє дослідження показало, що регулярне вживання напоїв "з кислинкою" в 11 разів збільшує ризик розвитку ерозії зубної емалі.
– Кислі напої сьогодні на піку моди, – каже провідний автор роботи, доктор Саоірс О'Тул (Saoirse O’Toole). – Багато людей п’ють їх, щоб втамувати справу, а хтось впевнений, що чашка імбирного, ягідного чи лимонного чаю зранку натщесерце допомагає змінити імунітет. На жаль, ми змушені їх розчарувати.
Вчені детально вивчили дані дослідження, нещодавно проведеного в лікарні Гая в Лондоні.
Вони порівнювали харчування 300 людей з сильно пошкодженими зубами і 300 пацієнтами, які не скаржились на проблеми з зубами.
Виявилось, що натуральні фруктові кислоти, вступаючи в контакт з емаллю, починають її руйнувати.
Ще швидше це відбувається при нагріванні: тепло збільшує швидкість хімічної взаємодії лимонної кислоти с фосфатом кальцію, роблячи емаль більш вразливою до пошкодження.
Тобто ерозію зубів можна попередити, швидко випиваючи напій.Гарячий напій шкодить зубам набагато більше, ніж холодний.
Науковці також довели, що люди, яким подобається пити чай повільно, смакуючи кожен ковток у роті, ризикують більше.
[L]Також вчені виявили, що чай без цукру такий же шкідливий для зубів, як і з ним.
Стоматологи попереджують і про шкідливий вплив модних фруктових смузі та фруктових чипсів на зуби – вони містять багато лимонної кислоти.
Та й свіжі фрукти краще вживати в обмеженій кількості, за можливістю швидко пережовуючи.