SlonOgromniy
Пользователь
Банан справедливо вважають одним із найкорисніших фруктів. Проте навіть найкращі продукти можуть бути недоречними та навіть шкідливими в певних поєднаннях. І банан – саме такий випадок.
Він підтримує роботу серце завдяки калію, заряджає енергією, містить клітковину й допомагає роботі травної системи. Але нещодавнє дослідження показало: додавання банана до смузі може значно зменшити користь напою.
Причина – у ферменті polyphenol oxidase (PPO), який прискорює окиснення поліфенолів – природних антиоксидантів, що містяться у ягодах, яблуках, винограді чи какао. Саме ці речовини відповідають за підтримку серця, судин і мозку.
Експеримент продемонстрував, що рівень флаванолів у крові після споживання смузі з бананом був на 84 % нижчим, ніж у тих, хто отримував ті самі речовини з інших джерел. Водночас ягідні напої без банана зберігали більшість корисних властивостей.
Це не означає, що банани потрібно виключати з раціону. Просто не варто додавати їх «для густоти» у кожен смузі. Якщо хочете отримати максимум користі від антиоксидантних фруктів у цьому напої, краще обрати інші наповнювачі: апельсин, ананас, манго або йогурт. Так збережеться і користь, і смак.
Він підтримує роботу серце завдяки калію, заряджає енергією, містить клітковину й допомагає роботі травної системи. Але нещодавнє дослідження показало: додавання банана до смузі може значно зменшити користь напою.
Причина – у ферменті polyphenol oxidase (PPO), який прискорює окиснення поліфенолів – природних антиоксидантів, що містяться у ягодах, яблуках, винограді чи какао. Саме ці речовини відповідають за підтримку серця, судин і мозку.
Експеримент продемонстрував, що рівень флаванолів у крові після споживання смузі з бананом був на 84 % нижчим, ніж у тих, хто отримував ті самі речовини з інших джерел. Водночас ягідні напої без банана зберігали більшість корисних властивостей.
Це не означає, що банани потрібно виключати з раціону. Просто не варто додавати їх «для густоти» у кожен смузі. Якщо хочете отримати максимум користі від антиоксидантних фруктів у цьому напої, краще обрати інші наповнювачі: апельсин, ананас, манго або йогурт. Так збережеться і користь, і смак.