Don’t Chase, Play

• Автор темы Автор темы RanGe_LoveR
  • Дата начала Дата начала

RanGe_LoveR

Пользователь
Лайки
271
Депозит
6.75$
Часто чую питання: а як ти справляєшся зі страхом втратити момент? І ось що я вам скажу — цей страх, як і внутрішній тиск під час трейдингової сесії, можуть бути вашими союзниками. Але за однієї умови: інтуїція має спиратися на міцну базу — технічні та фундаментальні знання. Тільки тоді вона стане інструментом, а не джерелом хаосу. Саме так народжується безумовна компетентність — це коли ви наче інтуїтивно знаходите вірні рішення у обраній сфері розвитку.

Принцип перший: нотатки та розбір угод

Один з найважливіших принципів, які я засвоїв, — фіксувати свої дії. Ведення нотаток — це не про бюрократію. Це про усвідомлення. Що я зробив правильно? Що пішло не так? Яку новину я помітив у фундаментальному аналізі? Як прийшов до рішення про відкриття або закриття позиції? Коли ти розбираєш свої кроки — ти ростеш.

Принцип другий: розділяти і класифікувати ваші торгові рішення​

Наступне — класифікація своїх торгових сесій. Для себе я виокремив A-trading, B-trading та C-trading. І, якщо чесно, вони завжди вкладаються в нормальний розподіл — за Гауссом.

• A-trading – це мої найкращі торгові дні. Це моменти, коли я отримую максимальний прибуток (PnL), відчуваю себе на вершині світу і наче передбачаю кожен рух графіка. Такі дні бувають рідко, але вони надихають.
  • B-trading – це стабільно хороші сесії. Я приймаю правильні рішення, але вони вимагають зусиль і концентрації. Це моє плато, основа моїх навичок, на якій я будую свій прогрес.
  • C-trading – ну, тут усе зрозуміло. це найгірші дні, коли все йде шкереберть. Може статися кілька стоп-лоссів поспіль, і торгівля просто не клеїться. У такі моменти хочеться кинути все, але я навчився зупинятися. Краще завершити сесію раніше й зайнятися чимось іншим, ніж продовжувати і погіршувати ситуацію.
Ідеальна стратегія — бути задоволеним стабільними B-trading сесіями, але при цьому працювати над тим, щоб підтягувати якість своїх C-trading днів. З часом найгірші сесії стають менш катастрофічними, і це вже великий крок вперед.

FOMO і принцип “One play per time”​

Насправді FOMO переслідує нас кожного дня. Ми запитуємо себе, чому не придбали біткоїн за низькою ціною у 2017-му чи акції Cloudflare у жовтні - 2023 за ціною 50$ за акцію ( ну особисто в мене ці питання кожен день, особливо, коли Cloudflare по 120$ за акцію зараз)

Але я навчився долати це. І тут мені допоміг… американський футбол.

"One play per time" — один розіграш за раз. Це головне правило команди нападу. Вони концентруються тільки на поточному моменті. Не на тому, що було до — і не на тому, що буде потім. Тільки тут і зараз.

Коли ви відкрили торгову позицію, то найкраще, що ви можете зробити для себе - це відкласти все інше, не втикати в Instagram чи у ТікТок, а сконцентруватися саме на цій угоді. При цьому у цей момент ви не маєте прокручувати у памʼяті минулі гарні чи невдалі торгові угоди. Only one play per minute.

Емоції та дофамінова петля​

Франсуа де Ларошфуко колись сказав: людина ніколи не буває настільки нещасливою, як їй здається, і настільки щасливою, як їй хочеться. Ми звикаємо до позитивного результату. Він стає звичним. А от збитки — ніби ляпас. Вони болять і вибивають із колії.

Але це нормально. Трейдер завжди буде прагнути більшого. І навіть якщо ти щойно купив нову машину — поруч завжди буде хтось із кращою. Це нескінченна гонитва. І саме тут важливо не втратити себе.

Ринок — найчесніший суддя. Твої навички або є, або їх нема. Саме тому я щоразу розбираю не лише помилки, а й вдалу торгівлю: скільки вона принесла, чому я прийняв те чи інше рішення, і що саме в моєму мисленні було ключовим.

Всі кажуть про сон, тренування і правильне харчування, але найкращими для мене є правило двох помилок, після яких я припиняю денну торгову сесію та правило не торгувати - не докуповувати акції без диверсифікованої фінансової подушки.

Трейдинг не має ставати гемблінгом. Ви не маєте шукати постійно кнопку “гроші“ та думати, що ментори з інстаграму зроблять вас багатими ( по - секрету скажу, що багато менторів можуть не мати й жодної виплати від початку року та живуть на гроші з продажу курсів ).

Що для вас трейдинг? Які фізичні реакції викликає у вас фобія втратити гроші? А чи не боїтеся ви, що у вас все вийде? Того стану, коли все добре і нічого більше не мотивує, як раніше. Stay foolish, stay hungry - чи не основний принцип здорових амбіцій у житті.

Напевне, найважчий та найдовший шлях - це шлях до розуміння себе. Ще один важливий принцип - не намагайтесь закрити буквально кожну угоду у плюс ( як і виграти кожну роздачу у покер), тому що дисперсія і ринок так не працюють і погоня за цим - щось нереальне. Краще завжди вийти з угоди з невеликим мінусом, ніж отримати ліквідацію відкритої позиції.

Стрес і тривога - це нормальний стан багатьох українців зараз, і точно не треба підсилювати цей стан невдалою торгівлею чи емоційними рішеннями. У спорті там, де починаються неконтрольовані емоції - усілякі здобутки та перемоги закінчуються.

Ми завжди будемо себе питати - а що, якщо ми вчинили б по - іншому у той чи інший момент життя. Правда у тому, що ми цього ніколи не дізнаємось і ще далеко не факт, що було б краще.

Ви є найбільшим другом і найбільшим ворогом для себе під час трейдингової сесії, і те, як ви будете приймати складні рішення чи виходити зі стану тільту напряму вплине на ваш торгівельний баланс.

Мені допомогає у боротьбі з тільтом невелика перерва, вмитись холодною водою та найважливіше - прийняття думки, що сьогодні в мене міцна B/B- трейдинг сесія, і більшого просто зараз від себе я не вимагатиму, але буду прагнути до позитивного PnL кожен день сумарно. Цілі повинні бути амбітними, а не неймовірними та нереалістичними.

Часами людство запитує себе - чому Майкл Джордан є найвеличнішим баскетболістом усіх часів? Тому що коли ви виходили проти нього на майданчик - він своєю грою прагнув вирвати опоненту серце та запити його бокалом Кʼянті.

І наостанок - ще один важливий принцип - mental toughness, ментальна стійкість. Питання не в тому, як ви можете торгувати у гарному настрої чи поки є декілька угод у прибуток, а як ви можете пересилити себе після тижня у мінус чи як знову повернетесь до трейдингу у момент, коли ви хотіли все кинути і прийняти думку, що у вас не вийде.

Час покаже, що обовʼязково все вийде. І це точно не віра наосліп.

Последнее редактирование:
Назад
Сверху Снизу