Лікарка назвала шкідливі властивості кавуна, і їх виявилося чимало: кому та чому протипоказана ягода

  • Автор темы Автор темы Venya22
  • Дата начала Дата начала

Venya22

Пользователь
Регистрация
25/10/25
Сообщения
1,737
Репутация
8
Лайки
35
Депозит
0.11$
Кавун — освіжна ягода серпня. Але мало хто замислюється, що буде з організмом, якщо їсти кавун щодня. Лікарі застерігають, що вживання кавунів має чимало побічних ефектів, на які варто звернути увагу.
Хоча багато хто з нас полюбляє насолоджуватися солодким кавуном, ця ягода не завжди корисна. Сертифікована дієтологиня й фізіотерапевтка Нілофар Пендарі розповіла про можливі побічні ефекти кавуна. Перш ніж їсти скибочку, потрібно знати кілька речей. Насамперед у цій ягоді міститься велика кількість води, поживні речовини й мінерали, зокрема калій, вітаміни, особливо A, B6 і C. Однак якщо їсти кавун щодня і в великій кількості, це може призвести до певних проблем зі здоров'ям.

Чим шкідливий кавун​

Кавун містить деякі компоненти, які можуть викликати побічні ефекти. Ось основні шкідливі властивості кавуна:

  1. Розлади кишківника — в кавунах багато лікопену, тому у великій кількості вживати цю соковиту ягоду не рекомендовано. Це може призвести до здуття, діареї, блювоти, газів, печії, розладу травлення. У літніх людей ці симптоми погіршуються, оскільки травна система з віком слабшає.
  2. Проблеми із серцем і судинами — кавуни містять калій, а вживання великої кількості їжі з цим мінералом призводить до появи серцево-судинних захворювань. Зокрема, може бути відсутнім або слабким пульс, нерегулярне серцебиття та навіть зупинка серця. Також надмірна кількість калію впливає на нервову систему й руховий контроль.
  3. Підвищення рівня цукру — коли людина резистентна до інсуліну (діабетик), цукор не проникає до клітин організму, а залишається в крові. Коли клітинам не вистачає глюкози, вони починають виробляти надмірну кількість інсуліну. Кавун повний природного цукру, тому його вживання може спричинити стрибок рівня цукру в крові.
  4. Падіння артеріального тиску — це може статися через надмірне вживання кавунів і негативно позначається на організмі, якщо людина страждає від низького тиску.
  5. Алергічні реакції — це можуть бути легкі або сильні висипання, набряки обличчя, анафілаксія. Остання також часто супроводжується головними болями, свербінням язика, запамороченням.
Кавун: користь і шкода / © Pexels


Яка користь від кавуна​

Звичайно, не варто забувати і про корисні властивості кавуна, тим більше, що саме в серпні починається сезон цієї соковитої ягоди:
  • велика кількість антиоксидантів, вітамінів, наявність фолієвої кислоти;
  • завдяки своїм сечогінним властивостям кавун корисний за умови подагри;
  • допомагає втамувати голод і спрагу;
  • має жовчогінну дію;
  • підтримує електролітний склад крові.
Варто запам'ятати, що надмірне вживання будь-яких продуктів може мати негативні наслідки. Це правило працює й щодо кавуна.
 
Назад
Сверху Снизу