Кавун — освіжна ягода серпня. Але мало хто замислюється, що буде з організмом, якщо їсти кавун щодня. Лікарі застерігають, що вживання кавунів має чимало побічних ефектів, на які варто звернути увагу.
Хоча багато хто з нас полюбляє насолоджуватися солодким кавуном, ця ягода не завжди корисна. Сертифікована дієтологиня й фізіотерапевтка Нілофар Пендарі розповіла про можливі побічні ефекти кавуна. Перш ніж їсти скибочку, потрібно знати кілька речей. Насамперед у цій ягоді міститься велика кількість води, поживні речовини й мінерали, зокрема калій, вітаміни, особливо A, B6 і C. Однак якщо їсти кавун щодня і в великій кількості, це може призвести до певних проблем зі здоров'ям.

Хоча багато хто з нас полюбляє насолоджуватися солодким кавуном, ця ягода не завжди корисна. Сертифікована дієтологиня й фізіотерапевтка Нілофар Пендарі розповіла про можливі побічні ефекти кавуна. Перш ніж їсти скибочку, потрібно знати кілька речей. Насамперед у цій ягоді міститься велика кількість води, поживні речовини й мінерали, зокрема калій, вітаміни, особливо A, B6 і C. Однак якщо їсти кавун щодня і в великій кількості, це може призвести до певних проблем зі здоров'ям.
Чим шкідливий кавун
Кавун містить деякі компоненти, які можуть викликати побічні ефекти. Ось основні шкідливі властивості кавуна:- Розлади кишківника — в кавунах багато лікопену, тому у великій кількості вживати цю соковиту ягоду не рекомендовано. Це може призвести до здуття, діареї, блювоти, газів, печії, розладу травлення. У літніх людей ці симптоми погіршуються, оскільки травна система з віком слабшає.
- Проблеми із серцем і судинами — кавуни містять калій, а вживання великої кількості їжі з цим мінералом призводить до появи серцево-судинних захворювань. Зокрема, може бути відсутнім або слабким пульс, нерегулярне серцебиття та навіть зупинка серця. Також надмірна кількість калію впливає на нервову систему й руховий контроль.
- Підвищення рівня цукру — коли людина резистентна до інсуліну (діабетик), цукор не проникає до клітин організму, а залишається в крові. Коли клітинам не вистачає глюкози, вони починають виробляти надмірну кількість інсуліну. Кавун повний природного цукру, тому його вживання може спричинити стрибок рівня цукру в крові.
- Падіння артеріального тиску — це може статися через надмірне вживання кавунів і негативно позначається на організмі, якщо людина страждає від низького тиску.
- Алергічні реакції — це можуть бути легкі або сильні висипання, набряки обличчя, анафілаксія. Остання також часто супроводжується головними болями, свербінням язика, запамороченням.
Яка користь від кавуна
Звичайно, не варто забувати і про корисні властивості кавуна, тим більше, що саме в серпні починається сезон цієї соковитої ягоди:- велика кількість антиоксидантів, вітамінів, наявність фолієвої кислоти;
- завдяки своїм сечогінним властивостям кавун корисний за умови подагри;
- допомагає втамувати голод і спрагу;
- має жовчогінну дію;
- підтримує електролітний склад крові.