Межовий розлад особистості (МРО): що це таке, симптоми, лікування

• Автор темы Автор темы RanGe_LoveR
  • Дата начала Дата начала

RanGe_LoveR

Пользователь
Лайки
271
Депозит
47.75$

Що таке емоційна нестабільність?​

Емоційна нестабільність супроводжується мінливим настроєм. Одну хвилину ви можете відчувати себе щасливими та енергійними, але потім такі дрібниці, як кимось зроблений коментар можуть призвести до раптового, а іноді й доволі катастрофічного, погіршення настрою. Раптом усе може здатися безглуздим

Які причини емоційної нестабільності?​

Такі почуття є поширеними серед підлітків і є нормальними для цього віку. Але, якщо певні симптоми зберігаються після 20 років, то є сенс дослідити глибше їх причини.

Що таке межовий розлад особистості​

Якщо емоційна нестабільність є стійкою та впливає на більшість сфер життя, заважаючи вибудовувати стосунки з людьми, це називається емоційно нестабільним розладом особистості, або межовим розладом особистості (МРО). Остання назва вживається частіше

Межовий розлад особистості (МРО) – це психічний розлад, що характеризується емоційною нестабільністю, імпульсивною поведінкою, страхом покинутості та проблемами з ідентичністю.

Межовий або також прикордонний розлад особистості є найпоширенішим типом розладу особистості.

Швидкі зміни настрою можуть ускладнити підтримку стабільних особистих стосунків. Межовий розлад особистості також може викликати у вас суїцидальні думки або самоушкодження. Якщо ви потрапили в таку ситуацію, дуже важливо якнайшвидше звернутися за професійною допомогою та розповісти про свої почуття близькій людині

Як себе може відчувати людина з межовим розладом?

• відчувати себе самотнім;
  • відчувати, що емоції сильно і швидко змінюються;
  • відчувати, ніби з тобою щось не так;
  • відчувати, ніби ти не знаєш, чого хочеш від життя, що тобі подобається чи не подобається;
  • відчувати порожнечу, заціпеніння або відсутність мети;
  • відчувати, що почуття неможливо зрозуміти чи описати;
  • відчувати себе дитиною в дорослому світі;
  • відчувати, що друзі або партнери покинуть вас назавжди, якщо вони зляться або засмучені на вас;
  • відчувати, що люди засуджують або погано думають про вас;
  • відчувати, ніби вас ніхто не розуміє, або ви не такі, як інші люди, і ніколи не зможете їх зрозуміти;
  • відчуваєте, що люди або абсолютно ідеальні та добрі, або погані та образливі, і немає золотої середини (це іноді називають «розщепленням», або чорно-білим мисленням);
  • бажання бути поруч з іншими, але страх перед близькими стосунками;
  • відчуття ніби світ страшний і небезпечний, і хочеться втекти і сховатися
У повсякденному житті можуть спостерігатися такі поведінкові прояви:

• самоушкодження або спроба самогубства;
  • переїдання;
  • часта зміна сексуальних партнерів;
  • вживання наркотиків, алкоголю або куріння, щоб спробувати впоратися зі своїми емоціями;
  • звільнення з роботи безпосередньо перед тим, як чогось досягти, або уникати діяльності, де, на вашу думку, ви можете зазнати невдачі чи розчарування;
  • часта зміна роботи, хобі, цілей або планів;
  • можете дуже злитися на людей або розчаруватися;
  • не довіряєте іншим;
  • будуєте нереалістичні очікування до людей;
  • бажаєте бути поруч з людьми, але хвилюєтеся, що вони покинуть або відкинуть вас, тому уникаєте або відштовхуєте їх першими;
  • витрачаєте багато часу на роздуми та хвилювання про те, що говорять або роблять інші люди;
  • тривожно шукайте ознаки того, що люди можуть вас відкинути.

Симптоми межового розладу особистості​

Відповідно до критеріїв, для постановки діагнозу у людини має бути принаймні п’ять із наведених нижче симптомів МРО:

• Сильний страх бути покинутим;
  • Повторюване відчуття порожнечі;
  • Плутаний або нестабільний образ себе;
  • Різкі коливання між різними настроями: сильне роздратування, страх або депресія, які можуть тривати від кількох годин до кількох днів максимум;
  • Бурхливі стосунки, які коливаються між сильним захопленням і зневагою;
  • Сильний, гарячий гнів, непропорційний тому, що його викликало;
  • Короткочасні, надмірно підозрілі ідеї або тимчасове відчуття відстороненості від реальності;
  • Імпульсивність, яка призводить до зловживання наркотиками, сексом, їжею або грошима, наприклад;
  • Самоушкодження, суїцидальні думки.
Навіть якщо ви відчуваєте, що ці симптоми стосуються вас, це не означає, що у вас стовідсотково пограничний розлад особистості. Вам потрібна професійна оцінка, щоб дізнатися, чи є у вас діагноз МРО. Важливо виключити інші причини симптомів.

Що є причиною МРО?​

Багато людей з прикордонним розладом мали надзвичайно травматичне або хаотичне дитинство. Деякі зазнавали в дитинстві насильства. Але ви можете мати межовий розлад особистості, навіть якщо у вас було безпечне дитинство без будь-яких травм.

Психотерапевти та лікарі вважають, що прикордонний розлад особистості виникає внаслідок комбінації факторів, зокрема:

• жорстоке поводження та травми в дитинстві: люди, які зазнали сексуального, емоційного чи фізичного насильства в дитинстві. розлука з матір’ю, погана прив’язаність до матері, невідповідні сімейні кордони та вживання психоактивних речовин батьками.
  • генетика: дослідження показують, що прикордонний розлад особистості є сімейним. якщо у вас в сімейному анамнезі є прикордонний розлад особистості, у вас більше шансів — але не гарантовано.
  • зміни мозку: у людей з прикордонним розладом особистості взаємозв’язки між частинами мозку, які контролюють емоції та поведінку, порушені.

Чи лікується межовий розлад особистості?​

Лікування межового розладу особистості відбувається у формі індивідуальної психотерапії, консультації з психотерапевтом та психіатром.

Якщо ви раніше зверталися за професійною допомогою, але не отримали полегшення, не здавайтеся. Зверніться за допомогою знову.

Як я можу допомогти людині з прикордонним розладом особистості?​

Якщо ви маєте близьку людину із межовим розладом особистості, ось кілька способів, як ви можете допомогти:

• Знайдіть час, щоб дізнатися, що таке МРО, щоб зрозуміти, що відчуває ваша близька людина.
  • Заохочуйте шукати лікування і запитайте про терапію.
  • Пропонуйте емоційну підтримку, розуміння та терпіння. Зміни можуть бути важкими та лякаючими для людей з межовим розладом, але їхні симптоми можуть покращитися з часом під час лікування.
  • Шукайте терапію для себе, якщо ви відчуваєте значний стрес.
  • Цікавтеся емоційним станом людини, будьте поруч, спитайте, чим можете допомогти.

Як я можу допомогти собі самостійно?​

Якщо ви відчуваєте себе емоційно виснаженим або, навпаки, напруженим, вам може допомогти зосередження на одному почутті тут і зараз. Нижче є кілька ідей, які ви можете спробувати.

Різні способи працюють у різний час для різних людей, тому постарайтеся бути добрими до себе, якщо деякі не працюють для вас. З часом ви можете розробити власні поради, щоб додати їх до цього списку.

Якщо ви відчуваєте злість, розчарування або неспокій, ви можете:

• порвати папір або тканину;
  • вдарити подушку;
  • зайнятися спортом;
  • слухати гучну музику;
  • займатися побутовими справами
Якщо ви відчуваєте депресію, сум або самотність, ви можете:

• закутатися в ковдру і дивитися улюблену телепередачу;
  • написати всі свої негативні почуття на аркуші паперу і порвати його;
  • слухати музику, яка, на вашу думку, надихає або заспокоює;
  • дозволити собі плакати або спати;
  • погладити домашнього улюбленця або м’яку іграшку;

Також ви можете спробувати систематично робити наступні дії:

• поговорити з кимось;
  • вести щоденник настрою;
  • слідкувати за своїм фізичним здоров'ям;
З дозволу клієнта, поділюсь прикладом комунікації з близькими про свій стан:

«Якщо я почуваюся дуже погано, але не можу передати словами, що я відчуваю, я ношу певний браслет. Мої найближчі друзі/родина знають, що це означає, що я відчуваю «емоційні гойдалки» всередині і потребую більшого розуміння й підтримки».

!Важливо пам’ятати, що межовий розлад особистості є станом психічного здоров’я, який зберігається протягом усього життя. Але тривале безперервне лікування — наприклад, прийом ліків і психотерапія — може допомогти впоратися з вашими симптомами. Важливо регулярно відвідувати психотерапію, щоб контролювати самопочуття й адаптувати свій стан до різних життєвих ситуацій

Назад
Сверху Снизу