Мистецтво може замінити спортзал: дослідження британських вчених

• Автор темы Автор темы Alin4kDoDo
  • Дата начала Дата начала

Alin4kDoDo

Леди
Лайки
762
Депозит
7.57$
Мистецтво може замінити спортзал. Принаймні про це свідчить нове дослідження, проведене Королівським коледжем Лондона (King's College London). Вперше науково доведено те, у що давно вірили поціновувачі культури: відвідування художніх галерей має позитивний вплив на фізичне здоров'я та стан організму в цілому.
У дослідженні брали участь дві групи людей. 50 учасників розглядали роботи провідних художників XIX століття, зокрема Мане, Ван Гога, Гогена та Тулуз-Лотрека. Інші учасники дивилися на копії у нейтральному лабораторному середовищі. Експеримент продемонстрував, що учасники, які розглядали оригінали витворів мистецтва у галереї, показали значні зміни у фізіологічних показниках одразу після 20-хвилинного сеансу.

Наприклад, рівень гормону стресу кортизолу у цих учасників знизився на 22%. Також, кажуть науковці, маркери запалення, які пов'язані з такими серйозними проблемами, як хвороби серця, діабет та депресія, знизилися на цілих 30%.

Люди, які дивилися на репродукції не показали жодних змін. Доктор Тоні Вудс, керівник дослідження, назвав різницю між групами досить величезною. Ці відкриття є особливо важливими для Національної служби охорони здоров'я Великої Британії (NHS), яка активно впроваджує практику "соціального призначення" (social prescribing) – коли лікарі виписують пацієнтам не лише ліки, а й направлення на соціальні активності, включно з відвідуванням галерей.

Мистецтво позитивно впливає на стан людини / Freepik

Доктор Вудс зазначив, що інвестиції у мистецтво є вигідними для держави: "Урядова стратегія охорони здоров'я спрямована на профілактику, і мистецтво – це подарунок. Варто інвестувати у мистецтво, тому що це допоможе утримувати людей поза лікарнями."

Результати дослідження підтверджують, що мистецтво є не просто розкішшю чи розвагою, а невіддільною частиною людського добробуту. Мистецтво корисно для психічного та фізичного здоров’я. А якщо ти ще і добре харчуєшся та ходиш до спортзалу, то твоє здоров’я буде на висоті.

Назад
Сверху Снизу