Повністю відновитися після інсульту вдається, як свідчить статистика, лише 16% пацієнтів, Переважна більшість тих, хто вижив, стають інвалідами і не можуть жити повноцінним життям. Але як зазначають фахівці, якби люди знали і вчасно звертали увагу на ознаки та ранні симптоми інсульту, багато життів можна було б врятувати, а ускладненням – запобігти.
Інсульт часто дає про себе знати ще задовго до критичної ситуації. Однак люди зазвичай не помічають цих "червоних прапорців" і усвідомлюють критичну ситуацію лише тоді, коли вже людина не може говорити, коли вже відняло руку чи ногу, паралізувало частину обличчя тощо. На думку лікаря Еріка Берга, є більш ранні сигнали інсульту, які дозволяють припустити початок хвороби ще за декілька днів до критичного стану.
Для профілактики інсульту кардіолог радить споживати достатню кількість вітаміну Е, адже дослідження Кембриджського університету показало, що дієта з високим його вмістом може знизити ризик інсульту на 17%. Крім того, треба вживати магній та уникати продуктів з високим вмістом вуглеводів.
Інсульт часто дає про себе знати ще задовго до критичної ситуації. Однак люди зазвичай не помічають цих "червоних прапорців" і усвідомлюють критичну ситуацію лише тоді, коли вже людина не може говорити, коли вже відняло руку чи ногу, паралізувало частину обличчя тощо. На думку лікаря Еріка Берга, є більш ранні сигнали інсульту, які дозволяють припустити початок хвороби ще за декілька днів до критичного стану.
Ранні ознаки інсульту
- "Оскільки інсульт спричиняє утворення тромбу в мозку, ви відчуєте великий тиск у цьому відділі. Він проявлятиметься як дуже сильний головний біль", – пояснює кардіолог.
- Ще однією ранньою ознакою інсульту, за словами доктора Берга, є нудота або блювота. Це результат обструкції певної частини мозку, яка впливає на стовбур мозку.
- І остання ознака – постійна гикавка, що супроводжується болем у грудях.
Для профілактики інсульту кардіолог радить споживати достатню кількість вітаміну Е, адже дослідження Кембриджського університету показало, що дієта з високим його вмістом може знизити ризик інсульту на 17%. Крім того, треба вживати магній та уникати продуктів з високим вмістом вуглеводів.