RanGe_LoveR
Пользователь
Війна триває і не стає на паузу за нашим проханням — повне відновлення психіки неможливе у таких умовах. Ми втомлювалися та виснажувалися і до війни, але відпочинок та зміна середовища дозволяли відновлюватися. Почуття тривоги стало невід'ємною частиною життя деяких українців.
«Звичайно, моя тривога має сенс: адже я постійно напоготові і контролюю ситуацію! Зараз я добре себе почуваю і можу ретельно підготуватись до того моменту, коли станеться біда. Я подумаю про все заздалегідь: наприклад, де я працюватиму, коли мене звільнять через пропущені години на роботі під час блекауту. І тоді, якщо станеться найгірше, я зможу з цим впоратися».
Мозок людини влаштований так, що навіть за відсутності реальної загрози для тривожного стану досить просто думати про погане. Нервова система не особливо відрізняє потенційну і реальну загрозу, вигадану або проблему, що вже трапилася. Ця стратегія є еволюційно вигідною, оскільки дозволяє мінімізувати ризики загинути. Ми не можемо змінити принципи роботи мозку і турбуватися про свою безпеку – це нормально. Але при тривалому почутті тривоги якість життя значно знижується.
«Звичайно, моя тривога має сенс: адже я постійно напоготові і контролюю ситуацію! Зараз я добре себе почуваю і можу ретельно підготуватись до того моменту, коли станеться біда. Я подумаю про все заздалегідь: наприклад, де я працюватиму, коли мене звільнять через пропущені години на роботі під час блекауту. І тоді, якщо станеться найгірше, я зможу з цим впоратися».
Мозок людини влаштований так, що навіть за відсутності реальної загрози для тривожного стану досить просто думати про погане. Нервова система не особливо відрізняє потенційну і реальну загрозу, вигадану або проблему, що вже трапилася. Ця стратегія є еволюційно вигідною, оскільки дозволяє мінімізувати ризики загинути. Ми не можемо змінити принципи роботи мозку і турбуватися про свою безпеку – це нормально. Але при тривалому почутті тривоги якість життя значно знижується.
Насправді тривога не готує людину до майбутнього, вона краде теперішнє.
Бажання запобігти негативним подіям в майбутньому призводить до настання негативної події в сьогоденні – до тривоги. Антидот проти тривоги — відновлення ресурсного стану, щоб стабілізуватися та пройти стадію виснаження з мінімальними втратами.Яку роль у вашому житті відіграє локус контролю
- добре харчуйтеся, слідкуйте за режимом сну та інформаційною гігієною. Це база.
- продовжуйте свою звичну рутину — вона дає почуття опори та контролю.
- вимкніть внутрішнього критика, який говорить «всім важко, ти ще не в найгіршій ситуації» та дозвольте собі взяти паузу й відпочити.
- будьте з людьми, з якими почуваєтеся у безпеці, не забувайте турбуватися та допомагати іншим.