RanGe_LoveR
Пользователь
Когнітивні викривлення: що це?
Когнітивні викривлення – це помилкові «фільтри» мислення, які можуть призводити до надмірних переживань та ірраціональних висновків, заважаючи сприймати світ об’єктивно.
Ні, у деяких випадках когнітивні викривлення можуть виконувати адаптивну функцію, зокрема в екстремальних ситуаціях. Наприклад, якщо на зустрічну смугу водія різко виїде фура, то дихотомічне мислення («життя або смерть») призведе до швидкої реакції повороту керма вбік, тим самим рятуючи людині життя.
Проблеми можуть виникати тоді, коли когнітивні викривлення в мисленні зустрічаються надто часто, що може бути однією з характеристик тривожно-депресивних розладів.
Чому корисно вміти розпізнавати когнітивні викривлення?
Уміння розпізнавати когнітивні викривлення – корисна техніка, яка дозволяє розвивати вільне, критичне мислення та сприймати світ об’єктивно, а не крізь призму когнітивних фільтрів.
Когнітивні викривлення – це помилкові «фільтри» мислення, які можуть призводити до надмірних переживань та ірраціональних висновків, заважаючи сприймати світ об’єктивно.
Різновиди когнітивних викривлень
Нижче представлені найчастіші варіанти когнітивних викривлень:Дихотомічне мислення, або мислення по типу «все або нічого»
Мислення, яке передбачає лише два варіанти подій: або все, або нічого; або хороше, або погане; або чорне, або біле тощо. При цьому не враховуються інші можливі проміжні варіанти.
Приклад: за святковим столом жінка з’їдає тістечко, заборонене її планом харчування. «Згорів сарай – гори і хата!» – думає вона, після чого доїдає всі інші тістечка та цілий торт.Катастрофізація
Прогнозування та віра в найгірший сценарій розвитку подій
Приклад: «Я зробив помилку у звіті. Через це мій бос розгнівається, накричить на мене або навіть звільнить! Я втрачу роботу, будинок, дружина мене покине, друзі відвернуться. Врешті-решт я стану бідним та самотнім».
.Гіперболізація, або «перетворення мухи на слона»
Мислення, за якого незначні негативні події породжують серію додумувань, перебільшень і, як наслідок, масштабних негативних умовиводів.
Приклад: мати очікує повернення доньки о 21:00, але вона не повертається. Невдовзі жінка уявляє всі найгірші сценарії, які могли бути причиною спізнення доньки додому.Розумовий фільтр
Упередженість у сприйнятті інформації, коли крізь «фільтр» проходять лише ті події, які підтверджують власні переконання, тоді як інші ігноруються та відсіюються.
Приклад: людина, що вважає себе невдахою, буде більш схильна сприймати невдачі, які могли би це підтвердити, але ігноруватиме позитивні події, що могли би то спростувати.Надмірне узагальнення
Отримання глобальних висновків на основі однієї або декількох подій. Зазвичай такі думки супроводжують слова «Ніколи», «Завжди», «Усі» тощо.
Приклад: чоловік у поганому настрої сідає в машину, але вона не заводиться. Він думає: «Зі мною завжди все не так, у мене ніколи нічого не виходить!».Читання думок
Мислення, за якого здається, що люди знають думки та наміри інших.
Приклад: дуже заклопотаний бізнесмен жаліється на свою кохану: «Вона знала, який я зайнятий, і спеціально подзвонила саме під час зустрічі, аби мене позлити!»Емоційні висновки
Переконання, що сильні емоції свідчать про факти.
Приклад: «Я просто серцем відчуваю, що це правда – отже, так і є!»Навішування етикеток
Присвоєння глобальних негативних «етикеток» собі чи іншим на основі однієї риси чи дії.
Приклад: «Жінки не вміють водити авто»Персоналізація
Мислення, за якого людина приймає ситуації на «власний рахунок» та відчуває відповідальність за події, які частково або повністю не може контролювати.
Приклад: «Моя мама постійно сумна – це я винен, бо я недостатньо уважний до неї».
Ні, у деяких випадках когнітивні викривлення можуть виконувати адаптивну функцію, зокрема в екстремальних ситуаціях. Наприклад, якщо на зустрічну смугу водія різко виїде фура, то дихотомічне мислення («життя або смерть») призведе до швидкої реакції повороту керма вбік, тим самим рятуючи людині життя.
Проблеми можуть виникати тоді, коли когнітивні викривлення в мисленні зустрічаються надто часто, що може бути однією з характеристик тривожно-депресивних розладів.
Чому корисно вміти розпізнавати когнітивні викривлення?
Уміння розпізнавати когнітивні викривлення – корисна техніка, яка дозволяє розвивати вільне, критичне мислення та сприймати світ об’єктивно, а не крізь призму когнітивних фільтрів.
Последнее редактирование: