Кістковий бульйон нині став популярним продуктом харчування. Часто його називають "рідким золотом", адже вважається, що такий бульйон є порятунком від застуди, може полегшити біль у суглобах, а також позитивно впливає на шкіру та травлення.
Утім, наукові дані підтверджують лише частину цих гучних обіцянок. Для The New York Times експерти розповіли, чи дійсно кістковий бульйон є корисним для здоров’я.
За складом і смаком він схожий на інші види бульйонів, і будь-який з них може бути основою для супів чи інших страв. Але кістковий бульйон зазвичай відрізняється використанням м'ясистих суглобових кісток, більш тривалим часом варіння і корисними для здоров'я властивостями.
Тривале варіння допомагає "витягти" з кісток і сполучної тканини більше білка, ніж зазвичай міститься в інших бульйонах.
Теоретично це має сенс, сказав доктор Кіт Баар, професор молекулярної фізіології фізичних навантажень в Університеті Каліфорнії. Деякі невеликі, обмежені дослідження показали, що добавки з колагеном і желатином потенційно можуть зміцнювати м'язи і сухожилля, допомагати спортсменам відновлюватися і зменшувати біль при остеоартриті колінного суглоба.
Утім, це не перевіряли на кістковому бульйоні. Деякі дані свідчать про те, що кількість амінокислот у домашньому та магазинному кістковому бульйоні може сильно відрізнятися і бути набагато нижчою, ніж у колагенових добавках.
Тож навіть якщо колагенові добавки дійсно корисні для суглобів – а це питання досі залишається відкритим – не можна стверджувати, що кістковий бульйон теж буде корисним, каже Луїза Берк, професорка спортивного харчування в Австралійському католицькому університеті в Мельбурні.
Утім, наукові дані підтверджують лише частину цих гучних обіцянок. Для The New York Times експерти розповіли, чи дійсно кістковий бульйон є корисним для здоров’я.
Що таке кістковий бульйон і як його готують?
Кістковий бульйон готують шляхом тривалого варіння м'ясних кісток. Найчастіше кухарі використовують кістки яловичини, свинини або курки, особливо ті, що мають суглоби та сполучні тканини.За складом і смаком він схожий на інші види бульйонів, і будь-який з них може бути основою для супів чи інших страв. Але кістковий бульйон зазвичай відрізняється використанням м'ясистих суглобових кісток, більш тривалим часом варіння і корисними для здоров'я властивостями.
Тривале варіння допомагає "витягти" з кісток і сполучної тканини більше білка, ніж зазвичай міститься в інших бульйонах.
Чи може кістковий бульйон зміцнювати та відновлювати суглоби?
Поширеною є думка, що амінокислоти, або будівельні блоки білка, що містяться в кістковому бульйоні, можуть допомогти сухожиллям, зв'язкам і хрящам виробляти власний колаген, що позитивно впливає на здоров'я суглобів.Теоретично це має сенс, сказав доктор Кіт Баар, професор молекулярної фізіології фізичних навантажень в Університеті Каліфорнії. Деякі невеликі, обмежені дослідження показали, що добавки з колагеном і желатином потенційно можуть зміцнювати м'язи і сухожилля, допомагати спортсменам відновлюватися і зменшувати біль при остеоартриті колінного суглоба.
Утім, це не перевіряли на кістковому бульйоні. Деякі дані свідчать про те, що кількість амінокислот у домашньому та магазинному кістковому бульйоні може сильно відрізнятися і бути набагато нижчою, ніж у колагенових добавках.
Тож навіть якщо колагенові добавки дійсно корисні для суглобів – а це питання досі залишається відкритим – не можна стверджувати, що кістковий бульйон теж буде корисним, каже Луїза Берк, професорка спортивного харчування в Австралійському католицькому університеті в Мельбурні.