Ринок торгує очікування, а не факти

• Автор темы Автор темы RanGe_LoveR
  • Дата начала Дата начала

RanGe_LoveR

Пользователь
Лайки
268
Депозит
39.20$
Я гадаю, що в українському інфопросторі не надто популярним є фундаментальний підхід до роботи з ринками. Людей вчать торгувати всіма можливими технічними методами, але не фундаментальними. Проте все більше учасників ринку починають цікавитись причинами того чи іншого руху ціни. І в певний момент вони приходять до розуміння, що будь-який рух ринку — це результат дій учасників, які просто зважують ймовірності майбутніх подій.

Якщо говорити про валютний ринок, то все зводиться до монетарної політики центральних банків. Є набір факторів, які визначають її напрям — інфляція, ситуація на ринку праці, ділова активність, споживчі витрати, стан виробництва. Кожен із цих показників здатен змінити очікування ринку щодо того, яким шляхом піде центробанк, а отже, вплинути на позиціонування учасників і ціну. Саме тому ринок реагує не на сам реліз даних, а на його ймовірний вплив на майбутню політику центрального банку.

Ринок завжди дивиться вперед. Це, мабуть, головне, що потрібно зрозуміти. Кожен показник, кожна новина — це не просто факт, а нові вхідні дані, які змінюють колективне бачення майбутнього. Іноді це бачення може здаватися хибним. У мене часто бувають моменти, коли я не погоджуюсь із тим, як рухається ціна тієї чи іншої валютної пари. Я бачу фундаментальні фактори, які, на мій погляд, свідчать про протилежне. Я можу бути впевненим, що курс мав би йти в інший бік, тому що політика центробанку, як я бачу, зрештою зміниться. Але я навчився: не можна йти проти ринку навіть тоді, коли здається, що він не правий.

Причина проста — саме ринок формує ціну. Під ринком, я маю на увазі загальний образ його учасників, які закладають в ціну те, що вважають найбільш імовірним сценарієм. Ціна — це відображення колективного погляду на майбутнє. І ринку абсолютно байдуже, що я вважаю його бачення хибним. Він не знає про моє існування, не бачить моїх аргументів, не зважає на мої оцінки. Усе, що має значення, — це баланс ордерів, дії маси, потік капіталу.

Я можу бути правим у своїх висновках. Можливо, з часом політика центрального банку дійсно зміниться у тому напрямку, який я передбачав. Але чи має це значення, якщо ринок зараз думає інакше? Ні. Бо ціна рухається не тоді, коли я правий, а тоді, коли ринок змінює свою думку і погоджується зі мною.

Тому в підсумку немає поняття “правий” чи “неправий”. Є лише різниця у сприйнятті ймовірностей між мною та іншими учасниками. І це нормально. Моє завдання не в тому, щоб довести ринку, що я бачу глибше. Моє завдання — зрозуміти, чому ринок бачить інакше. Я хочу знати, які саме чинники формують його поточну оцінку, і які події можуть її змінити. Бо тільки коли ринок почне дивитися на ситуацію так само, як я, — мій сценарій стане не просто логічним, а торговим.

Я можу скільки завгодно сидіти зі своєю впевненістю, але це нічого не дає, поки ринок не перейде на мій бік. Можу вірно оцінювати інфляційний тиск, стан ринку праці і у підсумку ймовірність зниження ставок, але якщо більшість ще не бачить цього — ціна рухатиметься проти мене. І це не означає, що ринок “неправий”. Це означає, що він поки що закладає іншу картину майбутнього. І головне для мене — розуміти чому і користуватись цим. Так, можна навіть торгувати проти свого загального фундаментального наративу, бо торгую я саме думку учасників ринку.

До прикладу, провівши аналіз економічної ситуації в Канаді та за допомогою вже наявних даних сформувавши прогноз на те, що наступний реліз інфляції буде значно вищим за консенсус аналітиків, я щиро впевнений в тому, що Банк Канади підвищуватиме ставки вже на наступному засіданні, до якого уявимо рівно місяць. З простої логіки я мав би позиціонуватись bullish по канадському долару і bearish по казначейським облігаціям. Проте останній реліз інфляції був у межах очікувань, хоча розібравши реліз детальніше за компонентами, інфляційний тиск був очевидним, а голова центрального банку, який виступив до релізу інфляції, з нейтральним тоном не давши натяків щодо наступного рішення по ставці. Для мене ситуація очевидна — головний фокус банку Канади у вигляді цінової стабільності під великою загрозою і Банк Канади буде реагувати на це якнайшвидше, але канадський долар здешевлюється проти основних валют, бо учасники ринку сфокусувались на хедлайн інфляції, помірному ринку праці і сприйняли відсутність натяків від голови ЦБ як натяк на утримання ставки.

Що я можу робити в цій ситуації? Я можу гнути свою лінію і торгувати контртренд канадського долара, очікуючи, що він все ж розвернеться, адже цьому сприятиме монетарна політика. І це абсолютно прийнятна стратегія, проте вона несе в собі ризик отримати збиток до того моменту, поки мій наратив почне реалізовуватись. Тому я обираю стратегію торгівлі разом із ринком і допоки він закладає мʼякшу монетарну політику, я утримуюсь від будь-яких угод. Лише тоді, коли наближається реліз інфляції, яка на мою думку має стати тим каталізатором, що розверне очікування ринкових учасників в сторону жорсткішої монетарної політики, я повертаюсь до угод. Тут усе залежить від моєї готовності до ризику і впевненості в точності прогнозу — я можу заходити до або після релізу інфляції, яка виявиться значно вищою за очікування і повністю розверне ринкові очікування щодо напрямку монетарної політики ЦБ.

В обох сценаріях у підсумку мої очікування виявились вірними, проте в першому я намагався торгувати те, що, на мою думку, має закладатись у ціни, але не закладалося, і значно підвищував ризик того, що до моменту реалізації цього я вже зазнаю збитку. У другому сценарії я не намагався обігнати події, а дочекався моменту, коли ринок почав закладати в ціни те, що я з самого початку очікував. У виграші я не тому, що був правий, а тому, що розумів причини того, що відбувається, і правильно скористався цими знаннями.

Ринок — це не істина, а сукупність очікувань. Він не має обов’язку відображати реальність так, як ми її бачимо. Його завдання — відобразити поточну рівновагу між тими, хто вірить у один сценарій, і тими, хто ставить на інший. А отже, моя робота — не сперечатися, а зрозуміти, коли ця рівновага починає хитатись.

Також існує ряд теорій, що є ринкова маса, і вона не знає, що робить, і все, що вона робить — втрачає гроші, і лише величезні таємничі установи заробляють гроші з цих бідолаг. Відповідно, щоб не бути збитковим, треба торгувати не так, як рітейл-трейдер, якого всі нібито намагаються одерти до копійки, а бути розумнішим і торгувати, знаючи рухи інституційних інвесторів. Тим самим бути самим розумним у кімнаті, проте, як то кажуть: «Якщо ти думаєш, що ти найрозумніший у кімнаті, найімовірніше, ти найбільший дурень».

Причина такої позиції полягає у фактах:

За даними BIS, понад 85% від загального обсягу торгів на ринку здійснюється через двадцятку найбільших дилерських банків. Це свідчить про домінування інституційних учасників, таких як комерційні банки, хедж-фонди, інвестиційні компанії та центральні банки.

Натомість частка роздрібних трейдерів (retail traders) на валютному ринку залишається меншою. Хоча точні цифри варіюються, оцінки свідчать, що їхня частка становить близько 5–10% від загального обсягу торгів.

І тепер запитайте себе: чи справді завдання хедж-фонду — отримувати вигоду від збитку рітейл-трейдерів, частка яких на ринку мінімальна? Інституції торгують між собою і формують цінові тренди з огляду на фундаментальні чинники, що сприяють зміні попиту на валюту: одна стає привабливішою, інша навпаки.

Мій підхід простий — я не намагаюсь обіграти тих, хто, ніби то, намагається обіграти таких як я. Я просто намагаюсь бути на одній стороні з тими, хто формує цінові тренди. І якщо я бачу, що їхній погляд і позиціонування змінюється, — саме це я торгую, а не своє бачення чи позиціювання, яке не має ніякого впливу на ринок .

Це і є момент істини — коли ринок змінює своє бачення і починає закладати в ціну той сценарій, який я бачив раніше. Тоді стає неважливо, що я “знав це давно” — важливо, що тепер сам ринок побачив те саме і я це розумію, а отже користуюсь цим.

У цьому сенсі “бути правим” не означає мати правильну думку. Бути правим — це коли твоє бачення і бачення ринку збігаються в дії. Усе інше — лише думки.

Тому для мене немає сенсу боротися з ринком. Він не проти мене — він просто відображає консенсус. Я можу передбачити, що цей консенсус зміниться, але прибуток я отримаю лише тоді, коли зміна відбудеться фактично, коли маса учасників побачить те саме, що бачу я.

Це і є справжня суть торгівлі — розуміти, що рухає ринок, а не доводити, що він неправий. Бо зрештою неважливо, хто має кращий прогноз. Важливо, хто здатен торгувати разом із тими, хто реально рухає ціну.

ще поки разбираюсь, можливо комусь більше буде зрозуміло

Назад
Сверху Снизу