Селен є важливим мікроелементом для здоров’я людини. Його основні функції — забезпечення правильної роботи антиоксидантної системи організму та підтримка функції щитоподібної залози.Селен — незамінний мікроелемент, який виконує важливі функції в організмі. Він бере активну участь у роботі всіх антиоксидантних систем, а також у процесі гормональних обмінів щитоповидної залози. При серйозному дефіциті селену розвивається кардіоміопатія, а при надлишку виникає симптоматика отруєння.
У продуктах рослинного походження також є селен.
Рекомендації щодо раціону, прийняті в США на період 2015-2020 років, кажуть, що отримувати мікроелементи і вітаміни варто з їжі, і закликають споживати селен разом із молочною продукцією, злаками, яйцями, рибою та м’ясом.
Найкращим джерелом селену є бразильські горіхи.
Розрахувати, скільки селену ви споживаєте, досить важко з огляду на залежність. Селен в добавках та продуктах буває у формі селенітів та селенметіоніну. Перші засвоюються на 50%, а другий — на 90%.
Деякі дослідження вказують, що продукти, збагачені селеном, ефективніші за добавки селенметіоніну.
Споживання селену в дозі понад 300 мкг/добу впродовж 5 років збільшував ризик передчасної смерті в найближчі 10 років.
Якщо ви приймаєте добавки селену, не перевищуйте дози 100 мкг, цього достатньо.
Функції селену в організмі
- Селен відіграє важливу роль в людському організмі, позитивно впливаючи на біохімічні процеси і реакції. Він незамінний для серця, імунітету, репродуктивних органів, щитовидної залози. Корисний мікроелемент для очей, шкіри і для волосся.
- Мінерал має антиоксидантну дію, знижує рівень вільних радикалів і мінімізує їх негативну дію на організм. Ця функція елемента корисна для людей зі шкідливими звичками (палінням, зловживанням алкоголю).
- Завдяки антиоксидантній дії корисний селен для серця, оскільки знижує ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи. Мінерал виводить важкі метали, знижує рівень поганого холестерину, усуває окислювальні і запальні процеси. Це захищає від атеросклерозу, інсульту, ішемічної хвороби або серцевого нападу. У медицині використовується як допоміжний елемент при лікуванні аритмії, а також для профілактики кисневого голодування тканин серця.
- Важлива функція мікроелемента — підтримка розумових здібностей і профілактика хвороби Альцгеймера. Численні дослідження довели, що прийом препаратів або вживання продуктів, що містять мінерал, покращують пам’ять і концентрацію уваги.
- Неоціненна користь селену для печінки, оскільки мінерал виступає в ролі гепатопротектора і бере участь у відновленні гепатоцитів. Він підтримує роботу органу при гепатиті і регулює процес утворення жовчі.
- Селен оптимізує роботу органів шлунково-кишкового тракту, покращує мікрофлору кишечника і ферментативні процеси, прискорює регенерацію слизових оболонок і регулює рівень РН в стравоході.
- Мікроелемент підтримує роботу щитовидної залози: захищає від негативного впливу навколишнього середовища і окислювальних процесів, стимулює синтез гормонів. Йод і селен в комплексі запобігають розвитку гіперплазії щитовидки або гальмують прогрес захворювання. Достатній вміст мінералу і нормальна робота органу забезпечують зростання тіла і злагоджене функціонування внутрішніх органів.
- Незамінний селен для імунітету: бореться із запаленнями, захищає клітини від руйнувань, підсилює захисні функції організму.
Де знайти селен
Його найбільше в м’ясі та субпродуктах, а також молочній продукції. В організм тварин селен потрапляє з рослинного корму, тож і рослини містять селен, особливо капуста, цибуля та кукурудза.У продуктах рослинного походження також є селен.
Рекомендації щодо раціону, прийняті в США на період 2015-2020 років, кажуть, що отримувати мікроелементи і вітаміни варто з їжі, і закликають споживати селен разом із молочною продукцією, злаками, яйцями, рибою та м’ясом.
Найкращим джерелом селену є бразильські горіхи.
Розрахувати, скільки селену ви споживаєте, досить важко з огляду на залежність. Селен в добавках та продуктах буває у формі селенітів та селенметіоніну. Перші засвоюються на 50%, а другий — на 90%.
Деякі дослідження вказують, що продукти, збагачені селеном, ефективніші за добавки селенметіоніну.
Споживання селену в дозі понад 300 мкг/добу впродовж 5 років збільшував ризик передчасної смерті в найближчі 10 років.
Якщо ви приймаєте добавки селену, не перевищуйте дози 100 мкг, цього достатньо.