Дорослі з важкою алергією на арахіс можуть безпечно зменшити свою чутливість до алергену завдяки щоденному вживанню малих доз цього продукту.
Це довели вчені з Королівського коледжу Лондона, які провели унікальне клінічне дослідження GUPI (Grown Up Peanut Immunotherapy), результати якого опубліковані в науковому журналі Allergy, пише The Guardian.
У ході експерименту 21 учаснику віком від 18 до 40 років поступово підвищували дозу, починаючи 0,8 мг арахісового борошна, змішаного з їжею. Через 30 хвилин їм давали ще 1,5 мг, а ще через пів години – 3 мг.
Ті, хто в клінічних умовах безпечно переносив ці дуже малі дози (менше ніж 1% одного арахісу), протягом двох тижнів продовжували приймати щоденну дозу вдома.
Кожні два тижні учасники поверталися в дослідницький центр для збільшення дози під наглядом, аж поки не досягли дози 1 г, що еквівалентно чотирьом арахісам. Вони підтримували щоденну дозу протягом трьох місяців, і, зрештою 67% учасників змогли без реакцій з’їдати дозу, еквівалентну п’ятьом арахісам.
"Постійна загроза важких реакцій – це величезний психологічний тягар для людей з алергією на арахіс. Наша робота вперше показала, що дорослі також можуть отримати користь від імунотерапії, яка до цього часу вважалася ефективною переважно для дітей", – зазначив керівник дослідження, професор Стівен Тілл.
Для підтримки ефекту учасники продовжували щоденне вживання арахісу вдома, однак їм радили не перевищувати визначену дозу і мати при собі автоінʼєктор адреналіну на випадок виникнення алергії.
Це довели вчені з Королівського коледжу Лондона, які провели унікальне клінічне дослідження GUPI (Grown Up Peanut Immunotherapy), результати якого опубліковані в науковому журналі Allergy, пише The Guardian.
У ході експерименту 21 учаснику віком від 18 до 40 років поступово підвищували дозу, починаючи 0,8 мг арахісового борошна, змішаного з їжею. Через 30 хвилин їм давали ще 1,5 мг, а ще через пів години – 3 мг.
Ті, хто в клінічних умовах безпечно переносив ці дуже малі дози (менше ніж 1% одного арахісу), протягом двох тижнів продовжували приймати щоденну дозу вдома.
Кожні два тижні учасники поверталися в дослідницький центр для збільшення дози під наглядом, аж поки не досягли дози 1 г, що еквівалентно чотирьом арахісам. Вони підтримували щоденну дозу протягом трьох місяців, і, зрештою 67% учасників змогли без реакцій з’їдати дозу, еквівалентну п’ятьом арахісам.
"Постійна загроза важких реакцій – це величезний психологічний тягар для людей з алергією на арахіс. Наша робота вперше показала, що дорослі також можуть отримати користь від імунотерапії, яка до цього часу вважалася ефективною переважно для дітей", – зазначив керівник дослідження, професор Стівен Тілл.
Для підтримки ефекту учасники продовжували щоденне вживання арахісу вдома, однак їм радили не перевищувати визначену дозу і мати при собі автоінʼєктор адреналіну на випадок виникнення алергії.