Споживання риби приносить багато користі для здоров’я

  • Автор темы Автор темы glad12
  • Дата начала Дата начала

glad12

Пользователь
Регистрация
24/10/25
Сообщения
1,561
Репутация
-10
Лайки
36
Депозит
39.33$
Напевне, найскладніший і найцікавіший з органів людського тіла - мозок. Коли він отримує оптимальне харчування, то працює на повну потужність, даючи змогу думати швидко.

Однак, якщо в раціоні відсутні необхідні поживні речовини, можуть виникнути труднощі з концентрацією уваги, втрата пам"яті або зміни настрою, пише EatingWell.

Дослідники витратили багато часу на вивчення поживних речовин для здоров"я мозку. Серед них панують жирні кислоти омега-3, ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) і докозагексаєнова кислота (ДГК).

Вони відіграють вирішальну роль у підтримці когнітивного здоров"я, проте людський організм не може виробляти їх самостійно. Нам необхідно отримувати їх з раціону, а цих омега-3 багато в рибі.

Найголовніший компонент в рибі - це риб"ячий жир, який містить ненасичену жирну кислоту Омега-3. Якщо розбиратися детальніше то побачимо, що кориснішою риба є ще завдяки багатьом вмісту в ній вітамінів і амінокислот.

По смаковим якостям риба підрозділяється на групи:

  • біле м"ясо риби - окунь, судак, щука,
  • червоне м"ясо - форель, лосось, сьомга,
  • жирне м"ясо - сиг, лящ, вугор, короп.
По жирності свого м"яса рибу класифікують:

  • до 30 % жирності містить м"ясо осетра, сьомги, оселедця, скумбрії. Тому ця риба рекомендується в обмеженій кількості до вживання людьми, що страждають шлунково-кишковими захворюваннями та під час дієти.
  • до 8% жиру містить м"ясо кети і горбуші. Люди, що стежать за своєю вагою повинні знати процентний вміст цього виду риби, щоб включати його в свій раціон дуже рідко.
  • а ось риба, яку можна вживати і на дієті, і любителям здорового способу життя, і для дитячого меню - це риба, зміст жиру в м"ясі якої не досягає і 4% - це тріска, минтай.
5 найкращих видів риби для здоров"я мозку, на думку нейробіологів

1. Оселедець
З

а даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція оселедця містить 909 міліграмів ЕПК і 1100 мг ДГК.

2. Скумбрія

Ця риба містить велику кількість ЕПК і ДГК. За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція скумбрії містить приблизно 898 мг ЕПК і 1400 мг ДГК.

3. Лосось

За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція лосося містить приблизно 862 мг ЕПК і 1100 мг ДГК. Незалежно від того, чи віддаєте перевагу ви насолоджуватися лососем свіжим, замороженим або консервованим, усі його форми враховуються.

4. Сардини

Сардини - це зручні консерви, що дає змогу легко експериментувати з різними смаками.За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція сардин містить приблизно 473 мг ЕПК і 509 мг ДГК. Ба більше, сардини містять поживні речовини, які мають протизапальні та серцево-захисні властивості, такі як кальцій, калій, магній і цинк, які можуть допомогти в лікуванні серцево-судинних захворювань.

5. Тунець

Консервований тунець - доступний і смачний варіант. За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція консервованого тунця містить приблизно 25 мг ЕПК і 197 мг ДГК.

Інші новини про користь риби

Риба багата на білок, вітаміни та мінерали, вона низькокалорійна і містить багато поліненасичених жирних кислот омега-3. Дослідженнями доведено, що споживання більшої кількості риби приносить багато користі для здоров"я.
 
Назад
Сверху Снизу