Напевне, найскладніший і найцікавіший з органів людського тіла - мозок. Коли він отримує оптимальне харчування, то працює на повну потужність, даючи змогу думати швидко.
Однак, якщо в раціоні відсутні необхідні поживні речовини, можуть виникнути труднощі з концентрацією уваги, втрата пам"яті або зміни настрою, пише EatingWell.
Дослідники витратили багато часу на вивчення поживних речовин для здоров"я мозку. Серед них панують жирні кислоти омега-3, ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) і докозагексаєнова кислота (ДГК).
Вони відіграють вирішальну роль у підтримці когнітивного здоров"я, проте людський організм не може виробляти їх самостійно. Нам необхідно отримувати їх з раціону, а цих омега-3 багато в рибі.
Найголовніший компонент в рибі - це риб"ячий жир, який містить ненасичену жирну кислоту Омега-3. Якщо розбиратися детальніше то побачимо, що кориснішою риба є ще завдяки багатьом вмісту в ній вітамінів і амінокислот.
По смаковим якостям риба підрозділяється на групи:
1. ОселедецьЗ
а даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція оселедця містить 909 міліграмів ЕПК і 1100 мг ДГК.
2. Скумбрія
Ця риба містить велику кількість ЕПК і ДГК. За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція скумбрії містить приблизно 898 мг ЕПК і 1400 мг ДГК.
3. Лосось
За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція лосося містить приблизно 862 мг ЕПК і 1100 мг ДГК. Незалежно від того, чи віддаєте перевагу ви насолоджуватися лососем свіжим, замороженим або консервованим, усі його форми враховуються.
4. Сардини
Сардини - це зручні консерви, що дає змогу легко експериментувати з різними смаками.За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція сардин містить приблизно 473 мг ЕПК і 509 мг ДГК. Ба більше, сардини містять поживні речовини, які мають протизапальні та серцево-захисні властивості, такі як кальцій, калій, магній і цинк, які можуть допомогти в лікуванні серцево-судинних захворювань.
5. Тунець
Консервований тунець - доступний і смачний варіант. За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція консервованого тунця містить приблизно 25 мг ЕПК і 197 мг ДГК.
Інші новини про користь риби
Риба багата на білок, вітаміни та мінерали, вона низькокалорійна і містить багато поліненасичених жирних кислот омега-3. Дослідженнями доведено, що споживання більшої кількості риби приносить багато користі для здоров"я.
Однак, якщо в раціоні відсутні необхідні поживні речовини, можуть виникнути труднощі з концентрацією уваги, втрата пам"яті або зміни настрою, пише EatingWell.
Дослідники витратили багато часу на вивчення поживних речовин для здоров"я мозку. Серед них панують жирні кислоти омега-3, ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) і докозагексаєнова кислота (ДГК).
Вони відіграють вирішальну роль у підтримці когнітивного здоров"я, проте людський організм не може виробляти їх самостійно. Нам необхідно отримувати їх з раціону, а цих омега-3 багато в рибі.
Найголовніший компонент в рибі - це риб"ячий жир, який містить ненасичену жирну кислоту Омега-3. Якщо розбиратися детальніше то побачимо, що кориснішою риба є ще завдяки багатьом вмісту в ній вітамінів і амінокислот.
По смаковим якостям риба підрозділяється на групи:
- біле м"ясо риби - окунь, судак, щука,
- червоне м"ясо - форель, лосось, сьомга,
- жирне м"ясо - сиг, лящ, вугор, короп.
- до 30 % жирності містить м"ясо осетра, сьомги, оселедця, скумбрії. Тому ця риба рекомендується в обмеженій кількості до вживання людьми, що страждають шлунково-кишковими захворюваннями та під час дієти.
- до 8% жиру містить м"ясо кети і горбуші. Люди, що стежать за своєю вагою повинні знати процентний вміст цього виду риби, щоб включати його в свій раціон дуже рідко.
- а ось риба, яку можна вживати і на дієті, і любителям здорового способу життя, і для дитячого меню - це риба, зміст жиру в м"ясі якої не досягає і 4% - це тріска, минтай.
1. ОселедецьЗ
а даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція оселедця містить 909 міліграмів ЕПК і 1100 мг ДГК.
2. Скумбрія
Ця риба містить велику кількість ЕПК і ДГК. За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція скумбрії містить приблизно 898 мг ЕПК і 1400 мг ДГК.
3. Лосось
За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція лосося містить приблизно 862 мг ЕПК і 1100 мг ДГК. Незалежно від того, чи віддаєте перевагу ви насолоджуватися лососем свіжим, замороженим або консервованим, усі його форми враховуються.
4. Сардини
Сардини - це зручні консерви, що дає змогу легко експериментувати з різними смаками.За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція сардин містить приблизно 473 мг ЕПК і 509 мг ДГК. Ба більше, сардини містять поживні речовини, які мають протизапальні та серцево-захисні властивості, такі як кальцій, калій, магній і цинк, які можуть допомогти в лікуванні серцево-судинних захворювань.
5. Тунець
Консервований тунець - доступний і смачний варіант. За даними Міністерства сільського господарства США, 100-грамова порція консервованого тунця містить приблизно 25 мг ЕПК і 197 мг ДГК.
Інші новини про користь риби
Риба багата на білок, вітаміни та мінерали, вона низькокалорійна і містить багато поліненасичених жирних кислот омега-3. Дослідженнями доведено, що споживання більшої кількості риби приносить багато користі для здоров"я.