Мало хто знає, що звична спеція може стати чудовим помічником для зміцнення здоров’я, якщо додавати її до раціону щодня. Йдеться про корицю - ароматну пряність, яку багато хто використовує виключно для солодкої випічки. Про це розповів британський лікар Амір Хан у своєму TikTok.
Льняна каша з яблуком та корицею / фото: відкриті джерела
За словами фахівця, характерний смак і аромат кориці зумовлений ефірною олією, що містить циннамальдегід - саме ця сполука надає спеції більшість її корисних властивостей.
Крім того, кориця є потужним джерелом антиоксидантів - поліфенолів, які захищають клітини організму від руйнівного впливу вільних радикалів. Їхнє надмірне накопичення може пошкоджувати ДНК, пришвидшувати старіння, підвищувати ризик серцево-судинних хвороб і навіть онкологічних процесів. Такі радикали утворюються через забруднене повітря, куріння, рентгенівське випромінювання та незбалансоване харчування.
"Кориця здатна зменшувати запалення та знижувати ймовірність розвитку серцевих недуг", - зазначив лікар.
Результати аналізу 13 наукових досліджень підтвердили, що регулярне вживання кориці допомагає знижувати рівень "шкідливих" жирів - тригліцеридів і холестерину, а також сприяє нормалізації артеріального тиску.
Доктор Хан також додав, що кориця відома своєю здатністю регулювати рівень цукру в крові. Вона сповільнює засвоєння вуглеводів у кишківнику та імітує дію інсуліну, допомагаючи клітинам швидше використовувати глюкозу.
Медик радить додавати невелику кількість кориці в:
Льняна каша з яблуком та корицею / фото: відкриті джерела
За словами фахівця, характерний смак і аромат кориці зумовлений ефірною олією, що містить циннамальдегід - саме ця сполука надає спеції більшість її корисних властивостей.
Крім того, кориця є потужним джерелом антиоксидантів - поліфенолів, які захищають клітини організму від руйнівного впливу вільних радикалів. Їхнє надмірне накопичення може пошкоджувати ДНК, пришвидшувати старіння, підвищувати ризик серцево-судинних хвороб і навіть онкологічних процесів. Такі радикали утворюються через забруднене повітря, куріння, рентгенівське випромінювання та незбалансоване харчування.
"Кориця здатна зменшувати запалення та знижувати ймовірність розвитку серцевих недуг", - зазначив лікар.
Результати аналізу 13 наукових досліджень підтвердили, що регулярне вживання кориці допомагає знижувати рівень "шкідливих" жирів - тригліцеридів і холестерину, а також сприяє нормалізації артеріального тиску.
Доктор Хан також додав, що кориця відома своєю здатністю регулювати рівень цукру в крові. Вона сповільнює засвоєння вуглеводів у кишківнику та імітує дію інсуліну, допомагаючи клітинам швидше використовувати глюкозу.
Медик радить додавати невелику кількість кориці в:
- вівсянку або інші каші;
- домшні десерти та панкейки;
- каву, смузі або йогурти.