Надмірне вживання цукру може бути достатньо небезпечним для організму, тому про нього навіть кажуть: "Цукор – біла смерть".
Тому людство знайомиться з альтернативними підсолоджувачами, серед яких стевія – натуральний замінник цукру.
Щоб дізнатися, наскільки корисною та безпечною є стевія, "УП. Життя" поспілкувалася з кандидаткою медичних наук, лікаркою-терапевткою Тетяною Антофійчук і використала джерела WebMD, Healthline, Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) та Cleveland Clinic.
Стевія, яку можна зустріти на полицях супермаркетів, не містить цілих листків. Вона доступна у рідкому, порошковому та гранульованому вигляді та виготовлена з високоочищеного екстракту листя – ребаудіозиду А (Reb-A).
Стевія належить до категорії "нових підсолоджувачів". Найчастіше виробники змішують її з іншими речовинами, такими як еритрит (цукровий спирт) чи декстроза (глюкоза).
Водночас стевію можна вирощувати вдома й використовувати листя для підсолодження страв та напоїв.
Тому людство знайомиться з альтернативними підсолоджувачами, серед яких стевія – натуральний замінник цукру.
Щоб дізнатися, наскільки корисною та безпечною є стевія, "УП. Життя" поспілкувалася з кандидаткою медичних наук, лікаркою-терапевткою Тетяною Антофійчук і використала джерела WebMD, Healthline, Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) та Cleveland Clinic.
Що таке стевія?
Стевія – це рослина з родини айстрових. Солодкість стевії надають спеціальні речовини в складі її листків – стевіолові глікозиди. Вони до 400 разів солодші за основний компонент звичайного цукру – сахарозу. Це означає, що для підсолодження напоїв чи фруктів потрібно значно менше стевії, ніж цукру.Якщо ви маєте хронічні захворювання, перед регулярним вживанням цукрозамінників варто проконсультуватися з лікарем."Стевія є одним з найбезпечніших натуральних цукрозамінників з потенційними корисними властивостями. Проте найкращою стратегією залишається поступове зменшення потреби в солодкому взагалі, а не просто заміна цукру на інші підсолоджувачі", – наголошує лікарка Тетяна Антофійчук.
Стевія, яку можна зустріти на полицях супермаркетів, не містить цілих листків. Вона доступна у рідкому, порошковому та гранульованому вигляді та виготовлена з високоочищеного екстракту листя – ребаудіозиду А (Reb-A).
Стевія належить до категорії "нових підсолоджувачів". Найчастіше виробники змішують її з іншими речовинами, такими як еритрит (цукровий спирт) чи декстроза (глюкоза).
Водночас стевію можна вирощувати вдома й використовувати листя для підсолодження страв та напоїв.