SlonOgromniy
Пользователь
Після поранення чи тяжкої хвороби тіло потребує не лише лікування та фізичної реабілітації, а й енергії для відновлення. Тому у світі дедалі більше говорять про нутритивну підтримку — спеціальний режим харчування, який допомагає організму відновлювати тканини, сили й імунітет. Нутритивна підтримка — це підібраний раціон, що допомагає організмові пройти етап відновлення. Це може бути і збагачення звичного харчування, і спеціальні медичні суміші або формули, які містять точну кількість калорій, білків, вітамінів і мікроелементів. Мета — допомогти тілу відновитися швидше, зменшити ризик смертності й ускладнень, скоротити час у лікарні. Харчування є таким самим важливим для одужання, як ліки чи фізична терапія.
Нутритивну підтримку застосовують у лікарнях Європи, Північної Америки, Японії і Австралії, зокрема для пацієнтів з онкологічними захворюваннями, після операції та для реабілітації поранених військових. У західних країнах нутритивна підтримка вже не є просто «харчовою порадою», а входить до стандартів лікування. В Україні цей напрям поки що тільки розвивається. І є особливо актуальним зараз, коли пацієнтів, які відновлюються після важких травм унаслідок війни, стає дедалі більше.
У жовтні 2025 року компанія Данон Україна спільно з Kantar та за підтримки медичних асоціацій провели дослідження, щоб з’ясувати, наскільки обізнаними з важливістю харчування у процесі відновлення є пацієнти й лікарі. Опитали 150 медиків (онкологів, неврологів і реабілітологів з обласних центрів України) і 300 пацієнтів, які відновлюються після інсульту, раку й політравми (жінки та чоловіки віком від 18 до 50 років із міст усіх регіонів). Розповідаємо про головні знахідки цього дослідження.
Нутритивну підтримку застосовують у лікарнях Європи, Північної Америки, Японії і Австралії, зокрема для пацієнтів з онкологічними захворюваннями, після операції та для реабілітації поранених військових. У західних країнах нутритивна підтримка вже не є просто «харчовою порадою», а входить до стандартів лікування. В Україні цей напрям поки що тільки розвивається. І є особливо актуальним зараз, коли пацієнтів, які відновлюються після важких травм унаслідок війни, стає дедалі більше.
У жовтні 2025 року компанія Данон Україна спільно з Kantar та за підтримки медичних асоціацій провели дослідження, щоб з’ясувати, наскільки обізнаними з важливістю харчування у процесі відновлення є пацієнти й лікарі. Опитали 150 медиків (онкологів, неврологів і реабілітологів з обласних центрів України) і 300 пацієнтів, які відновлюються після інсульту, раку й політравми (жінки та чоловіки віком від 18 до 50 років із міст усіх регіонів). Розповідаємо про головні знахідки цього дослідження.