ShmoneyFlow
Тестер
Словацька бігунка Емма Заплєталова втретє в сезоні оновила національний рекорд в бігу на 400 м з/б. Сталося це у фіналі Діамантової ліги в Цюриху.
До фіналу Діамантової ліги в бігу на 400 м з бар'єрами відібралися вісім найрейтинговіших легкоатлеток сезону. Головною фавориткою змагань була нідерландка Фемке Бол, яка 29 разів поспіль вигравала забіги на етапах Діамантової ліги.Заплєталова підходила до змагань в статусі володарки національного рекорду Словаччини, який до Цюриху вона встигла оновити двічі. Вперше це сталося на змаганнях в Словаччині, де Заплєталова виграла змагання з часом 53.75 секунди. Після цього вона оновила свій рекорд на етапі Діамантової ліги в польській Сілезії, завершивши змагання з результатом 53.58 секунди.
На вирішальних змаганнях сезону Діамантової ліги Заплєталова фінішувала другою, відставши від лідерки забігу Фемке Бол на одну секунду. Завдяки цьому результату вона вперше в кар'єрі піднялася на подіум фіналу Діамантової ліги.
Фінал Діамантової ліги-2025 в Цюриху. Біг 400 м з/б (жінки)
- Фемке Бол (Нідерланди) — 52.18 сек
- Емма Заплєталова (Словаччина) — 53.18 сек
- Андренетт Найт (Ямайка) — 53.77 сек
Після завершення змагань Емма Заплєталова дала ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, в якому підбила підсумки сезону. Зокрема бігунка наголосила на важливій ролі в її прогресі нового тренера.
"Це було дуже важко, бо я хочу змагатися і показувати найкращі результати. Але кожного року перед сезоном я мала травму. Мріяла про повернення в олімпійському сезоні, але три роки в мене виникала та сама проблема. Моя кар'єра могла завершитися, але я змінила тренера — і це допомогло"."Найкращий сезон? У мене були три роки травм, потім я змінила тренера. Цього сезону, думаю, мій камбек багато завдячує йому [тренеру]. Він допоміг мені повернутися".
"Хайлайт сезону Діамантової ліги? Це сьогодні, національний рекорд. Вперше підібралися до 52 секунд. І друге місце після Фемке — це наче мрія"."Конкуренція з Бол? Я очікую покращуватися щороку, пробігати національний і особистий рекорди. Я б хотіла бути, як Фемке, звісно. Моя мета — наблизитись до неї, і, можливо, колись я буду на її рівні".
Виконавши норматив у серпні (53.59 секунди), Заплеталова відібралася на чемпіонат світу з легкої атлетики і зможе вперше у кар'єрі виступити на дорослому форумі. У 2023 році словачка здобувала "золото" молодіжного Євро, у 2021-му — ставала п'ятою на юніорській першості світу.