Пальмова олія: що це
Пальмова олія видобувається з плодів рослини, яка має назву Elaeis guineensis або Олійна пальма. Росте вона в Західній Африці, де пальмову олію здавна використовують в їжу. На початку XX століття цю рослину завезли до Індонезії та Малайзії. І нині вони є найбільшими експортерами продукту.Використовують пальмову олію для виробництва маргарину і морозива, смаження, у кондитерській та косметологічній промисловостях. Сира пальмова олія відрізняється червонуватим відтінком і багата на вітамін Е. Вона не містить холестерину та трансжирів, тому для здоров'я людини не шкідлива. Однак у продукти харчування часто додають рафіновану пальмову олію, нагрівання якої сприяє появі сполук, які шкодять організму.
Чим шкідлива пальмова олія
Часте вживання в їжу пальмової олії призводить до розвитку хронічних захворювань і ожиріння. В чому основна шкода від пальмової олії для людського організму:- підвищення ризику атеросклерозу - неперероблена і сира пальмова олія шкоди не приносить, однак нагріта повторно рафінована може стати причиною розвитку атеросклерозу;
- онкологічні захворювання - в рафінованій пальмовій олії було виявлено канцероген, який становить ризик для чоловічої статевої системи і нирок;
- підвищення рівня холестерину та серцево-судинні захворювання - в молочних продуктах найчастіше міститься гідрогенізована пальмова олія, яка після процесу гідрогенізації перетворюється в небезпечні трансжири.
Твердий та плавлений сир: як визначити, чи є в продуктах пальмова олія
Пальмова олія в молочих продуктах / © Pexels
Як визначити пальмову олію в сирі? Це зовсім неважко, якщо знати, що робити. Для цього вам знадобиться ультрафіолетова лампа. Під її світлом твердий сир без пальмової олії відрізнятиметься жовтим кольором. Якщо ж небезпечний продукт входить до його складу, ви побачите білі чи сині плями.
Також твердий сир можна перевірити на наявність пальмової олії на смак. Відріжте невеликий шматочок і спробуйте. Такий молочний продукт буде повністю позбавлений смаку або матиме "хімічний" присмак. А ось натуральний сир відрізняється приємним післясмаком.
А у плавленому сирі знайти пальмову олію ще простіше. Справжній продукт буде тягнутися і матиме ароматний запах. А продукт, у складі якого є пальмова олія, тягнутися не буде, його консистенція нагадуватиметься пластилін.
Як розпізнати пальмову олію у вершковому маслі
Пальмова олія в молочних продуктах / © Pexels
Якщо ви коли-небудь пробували справжнє "домашнє" масло у бабусі в селі, тоді знаєте, яким на смак воно має бути. Коли розігріти шматочок такого продукту на сковороді, він буде "шипіти" і приємно пахнути. А ось масло з пальмовою олією просто розтечеться і одразу пригорить.
Визначити, чи у вершковому маслі є пальмова олія, можна і без нагрівання. Шматочок продукту потрібно залишити за кімнатної температури на кілька годин. Якщо на поверхні виступили краплі - перед вами масло зі шкідливими домішками.
Пальмова олія в молочних продуктах: молоко і сметана
Пальмова олія в молочних продуктах / © Pexels
В молоці розпізнати пальмову олію досить просто. Потрібно звернути увагу на термін придатності. Натуральне молоко не може зберігатися більше кількох тижнів. А ще варто звернути увагу на колір та смак. Яскраво білим молоко з пальмовою олією ніколи не буде.
Щоб визначити, чи є пальмова олія в сметані, продукт потрібно поставити до холодильника. Якщо консистенція загусне - перед вами натуральна сметана. А якщо продукт залишиться рідким - отже, до складу входить пальмова олія.
А коли ви поставите сметану в тепле місце, то від її поверхні після нагрівання відокремиться сироватка. Вона з'являється лише в натуральному продукті.