RanGe_LoveR
Пользователь
Приєднавши до звичайної кавомашини генератор ультразвукових хвиль, хіміки змогли скоротити процес приготування колд брю з 24 годин до 3 хвилин. Експериментальна кава не лише не поступалася звичайній за якістю смаку, але й мала більший вміст кофеїну та жирних кислот. Науковці сподіваються, що їхній прилад дозволить суттєво спростити роботу баристам у зв’язку з дедалі більшим попитом на каву колд брю. Дослідження опублікували у журналі Ultrasonics Sonochemistry.
Чим особлива ультразвукова кава?
Зазвичай приготування кави колд брю відбувається з використанням холодної води, займає від 8 до 24 годин і потребує додаткового посуду та місця в холодильнику. Завдяки такому заварюванню кава позбувається звичної гіркоти і набуває більш виражених квіткових, горіхових, шоколадних ноток. Щоб зберегти унікальні смакові властивості колд брю і пришвидшити процес приготування, вчені приєднали до звичайної еспресо-машинки систему передачі ультразвуку. Таким чином, металевий кошик кавомашини перетворився на ефективний сонореактор — хімічний реактор, у якому перетворення речовин пришвидшене за допомогою ультразвуку. Від традиційних методів заварювання кави цей відрізнявся ще й тим, що найкращий напій виходив тоді, коли кошик завантажували меленою кавою лише на 33 відсотки.
Науковці показали, що ультразвук потужністю 100 Ват подвоїв вихід екстракції жирних кислот та концентрацію кофеїну у готовому напої. Крім того, кава зварена таким методом за 1-3 хвилини показала майже такі ж смакові та ароматичні властивості, як і традиційний колд брю 24-годинного заварювання. І хоча вчені не досягли збільшення екстракції антиоксидантів, як спершу планували, але їхній винахід може значно полегшити життя працівникам кав’ярень, адже для приготування популярного напою потрібно буде лише кілька хвилин.
Чим особлива ультразвукова кава?
Зазвичай приготування кави колд брю відбувається з використанням холодної води, займає від 8 до 24 годин і потребує додаткового посуду та місця в холодильнику. Завдяки такому заварюванню кава позбувається звичної гіркоти і набуває більш виражених квіткових, горіхових, шоколадних ноток. Щоб зберегти унікальні смакові властивості колд брю і пришвидшити процес приготування, вчені приєднали до звичайної еспресо-машинки систему передачі ультразвуку. Таким чином, металевий кошик кавомашини перетворився на ефективний сонореактор — хімічний реактор, у якому перетворення речовин пришвидшене за допомогою ультразвуку. Від традиційних методів заварювання кави цей відрізнявся ще й тим, що найкращий напій виходив тоді, коли кошик завантажували меленою кавою лише на 33 відсотки.
Науковці показали, що ультразвук потужністю 100 Ват подвоїв вихід екстракції жирних кислот та концентрацію кофеїну у готовому напої. Крім того, кава зварена таким методом за 1-3 хвилини показала майже такі ж смакові та ароматичні властивості, як і традиційний колд брю 24-годинного заварювання. І хоча вчені не досягли збільшення екстракції антиоксидантів, як спершу планували, але їхній винахід може значно полегшити життя працівникам кав’ярень, адже для приготування популярного напою потрібно буде лише кілька хвилин.