Вирізьблений гарбуз на Геловін може бути не таким безпечним, як здається. Японські науковці з Університету Кобе з’ясували, що гарбузи, кабачки, огірки та інші представники родини гарбузових здатні поглинати токсичні речовини з ґрунту й накопичувати їх у плодах. Якщо такі овочі потрапляють на стіл, вони можуть становити загрозу для здоров’я.
Про це повідомило видання Iflscience.
Дослідження під керівництвом агронома Інуї Хідеюкі виявило, що ключову роль у цьому процесі відіграють так звані основні латексоподібні білки (MLP). Саме вони допомагають шкідливим сполукам пересуватися від коренів до надземних частин рослини. Тобто токсини, які потрапляють із ґрунту, зрештою опиняються в м’якоті плодів.
Учені також встановили, чому одні сорти гарбузів накопичують більше токсинів, ніж інші. Виявилося, що все залежить від невеликої відмінності у послідовності амінокислот у MLP-білках. Ця різниця визначає, чи залишатиметься білок усередині клітини, чи потрапить у сік рослини. Саме ті білки, що виходять у сік, і транспортують токсини вгору — до плодів.
Щоб перевірити гіпотезу, вчені перенесли білки з високою здатністю до накопичення шкідливих речовин у тютюнові рослини. Результат підтвердив припущення: модифіковані рослини почали переносити токсини тим самим шляхом.
За словами Інуї Хідеюкі, розуміння цього механізму може допомогти створювати безпечніші овочі, які не накопичують шкідливі сполуки. Крім того, ті ж самі принципи можна використати для фіторемедіації — очищення забруднених земель за допомогою спеціальних рослин.
Нагадаємо, популярний аксесуар на Геловін може призвести до сліпоти. Адже зазвичай, доповнюючи певні образи, люди використовують дешеві одноразові лінзи.
Про це повідомило видання Iflscience.
Дослідження під керівництвом агронома Інуї Хідеюкі виявило, що ключову роль у цьому процесі відіграють так звані основні латексоподібні білки (MLP). Саме вони допомагають шкідливим сполукам пересуватися від коренів до надземних частин рослини. Тобто токсини, які потрапляють із ґрунту, зрештою опиняються в м’якоті плодів.
Учені також встановили, чому одні сорти гарбузів накопичують більше токсинів, ніж інші. Виявилося, що все залежить від невеликої відмінності у послідовності амінокислот у MLP-білках. Ця різниця визначає, чи залишатиметься білок усередині клітини, чи потрапить у сік рослини. Саме ті білки, що виходять у сік, і транспортують токсини вгору — до плодів.
Щоб перевірити гіпотезу, вчені перенесли білки з високою здатністю до накопичення шкідливих речовин у тютюнові рослини. Результат підтвердив припущення: модифіковані рослини почали переносити токсини тим самим шляхом.
За словами Інуї Хідеюкі, розуміння цього механізму може допомогти створювати безпечніші овочі, які не накопичують шкідливі сполуки. Крім того, ті ж самі принципи можна використати для фіторемедіації — очищення забруднених земель за допомогою спеціальних рослин.
Нагадаємо, популярний аксесуар на Геловін може призвести до сліпоти. Адже зазвичай, доповнюючи певні образи, люди використовують дешеві одноразові лінзи.