В Україні на святковому столі досі можна побачити "стандартний набір" зі смаженого, жирного та салатів із майонезними заправками.
Однак якщо у вас інсулінорезистентність, таке застілля протипоказане. Натомість шкідливі продукти можна легко замінити здоровими альтернативами.
Як правильно харчуватися при інсулінорезистентності, зокрема під час свят, та що не варто їсти?
На ці запитання "УП. Життя" відповіли лікарі медичної мережі "Добробут" – дієтологиня Вікторія Шуліка та головна ендокринологиня Світлана Болгарська.
Ці рекомендації також можуть стати у пригоді, якщо ви просто хочете створити "здорове" меню на свята.
Зазвичай цей стан виникає, коли у людини є надлишок вісцерального жиру (жиру в черевній порожнині) та зайва вага.
Також його може спричинити низка хвороб (гіпотиреоз, гестаційний діабет тощо).
"Умовно, якщо об'єм талії у жінок перевищує 88 сантиметрів, а у чоловіків – 100 сантиметрів, найімовірніше, вже можна підозрювати інсулінорезистентність.
Інсулінорезистентність з’являється від того, що в організмі виникає нечутливість периферійних клітин до інсуліну, який допомагає глюкозі засвоюватись в організмі", – каже Світлана Болгарська.
Іншими факторами, які сприяють появі інсулінорезистентності, є неактивний спосіб життя, проблеми зі сном, стрес, паління, тривале вживання деяких медикаментів тощо.
Інсулінорезистентність ще називають предіабетом або передвісником цукрового діабету 2 типу, адже вона призводить до цієї хвороби.
Тому дуже важливо вчасно діагностувати інсулінорезистентність, отримати лікування і налагодити харчування.
"Інсулінорезистентність – це одна з патогенетичних ланок розвитку цукрового діабету. Але інсулінорезистентність не завжди дорівнює діабет. Це лише один з чинників", – пояснює Світлана Болгарська.
Однак якщо у вас інсулінорезистентність, таке застілля протипоказане. Натомість шкідливі продукти можна легко замінити здоровими альтернативами.
Як правильно харчуватися при інсулінорезистентності, зокрема під час свят, та що не варто їсти?
На ці запитання "УП. Життя" відповіли лікарі медичної мережі "Добробут" – дієтологиня Вікторія Шуліка та головна ендокринологиня Світлана Болгарська.
Ці рекомендації також можуть стати у пригоді, якщо ви просто хочете створити "здорове" меню на свята.
Що таке інсулінорезистентність?
Інсулінорезистентність – це стан, при якому чутливість тканин організму до гормону інсуліну знижується. Тоді підшлункова залоза змушена виробляти все більше й більше інсуліну.Зазвичай цей стан виникає, коли у людини є надлишок вісцерального жиру (жиру в черевній порожнині) та зайва вага.
Також його може спричинити низка хвороб (гіпотиреоз, гестаційний діабет тощо).
"Умовно, якщо об'єм талії у жінок перевищує 88 сантиметрів, а у чоловіків – 100 сантиметрів, найімовірніше, вже можна підозрювати інсулінорезистентність.
Інсулінорезистентність з’являється від того, що в організмі виникає нечутливість периферійних клітин до інсуліну, який допомагає глюкозі засвоюватись в організмі", – каже Світлана Болгарська.
Іншими факторами, які сприяють появі інсулінорезистентності, є неактивний спосіб життя, проблеми зі сном, стрес, паління, тривале вживання деяких медикаментів тощо.
Інсулінорезистентність ще називають предіабетом або передвісником цукрового діабету 2 типу, адже вона призводить до цієї хвороби.
Тому дуже важливо вчасно діагностувати інсулінорезистентність, отримати лікування і налагодити харчування.
"Інсулінорезистентність – це одна з патогенетичних ланок розвитку цукрового діабету. Але інсулінорезистентність не завжди дорівнює діабет. Це лише один з чинників", – пояснює Світлана Болгарська.