Оливкова олія — це один із найбільш корисних жирів, який ви можете додати до свого раціону. Вона має безліч переваг для здоров’я, зокрема підтримує серце та знижує рівень запалення в організмі. Оливкова олія є основним компонентом середземноморської дієти, яку багато досліджень визнають однією з найздоровіших для серця.
Однак оливкова олія може принести вам не лише користь для серцево-судинної системи, а й значно покращити загальний стан здоров’я. Ось кілька основних переваг оливкової олії, підтверджених науковими дослідженнями.
Що таке атеросклероз?
Атеросклероз — це поступове накопичення жиру, холестерину, кров’яних клітин і інших речовин в артеріях, що обмежує кровотік і сприяє розвитку серцево-судинних захворювань. Оливкова олія містить фенольні антиоксиданти, які допомагають зменшити вироблення запальних молекул, що сприяють розвитку атеросклерозу.
Дослідження підтверджують:
Одне з досліджень показало, що люди, які вживали оливкову олію протягом семи років, мали менше прогресування атеросклерозу, порівняно з тими, хто дотримувався дієти з низьким вмістом жиру. Інше дослідження показало, що люди, які вживали більше ніж половину столової ложки оливкової олії на день, мали на 14% менший ризик розвитку серцевих захворювань.
Що каже наука:
Ці сполуки можуть допомогти знизити рівень запалення в організмі, зокрема зменшуючи маркери запалення, такі як С-реактивний білок (CRP) та інтерлейкін-6 (IL-6). Дослідження показали, що оливкова олія може бути корисною для людей з запальними захворюваннями, такими як ревматоїдний артрит (РА) — аутоімунне захворювання, що викликає біль, набряк і запалення в суглобах.
Однак оливкова олія може принести вам не лише користь для серцево-судинної системи, а й значно покращити загальний стан здоров’я. Ось кілька основних переваг оливкової олії, підтверджених науковими дослідженнями.
1. Підтримує здоров’я серця
Серцеві захворювання — це основна причина смерті в багатьох країнах, зокрема в США. Однак правильний спосіб життя і дієта можуть значно знизити ризик виникнення цих проблем. Вживання оливкової олії може допомогти знизити рівень шкідливого холестерину, нормалізувати кров’яний тиск і покращити роботу кровоносних судин, що значно знижує ризик атеросклерозу.Що таке атеросклероз?
Атеросклероз — це поступове накопичення жиру, холестерину, кров’яних клітин і інших речовин в артеріях, що обмежує кровотік і сприяє розвитку серцево-судинних захворювань. Оливкова олія містить фенольні антиоксиданти, які допомагають зменшити вироблення запальних молекул, що сприяють розвитку атеросклерозу.
Дослідження підтверджують:
Одне з досліджень показало, що люди, які вживали оливкову олію протягом семи років, мали менше прогресування атеросклерозу, порівняно з тими, хто дотримувався дієти з низьким вмістом жиру. Інше дослідження показало, що люди, які вживали більше ніж половину столової ложки оливкової олії на день, мали на 14% менший ризик розвитку серцевих захворювань.
2. Багата на антиоксиданти
Оливкова олія містить понад 200 рослинних сполук, таких як каротиноїди, стероли та поліфеноли (зокрема гідрокситирозол і гідрокситирозоловий ацетат), які є потужними антиоксидантами.Що каже наука:
Ці сполуки можуть допомогти знизити рівень запалення в організмі, зокрема зменшуючи маркери запалення, такі як С-реактивний білок (CRP) та інтерлейкін-6 (IL-6). Дослідження показали, що оливкова олія може бути корисною для людей з запальними захворюваннями, такими як ревматоїдний артрит (РА) — аутоімунне захворювання, що викликає біль, набряк і запалення в суглобах.