Кефір допомагає знижувати ризик карієсу та запалення ясен через вплив на мікрофлору порожнини рота.
Про це йдеться у журналі Dentistry Journal.
З’ясувалося, що регулярне вживання кефіру зменшувало кількість Streptococcus mutans — ключових «карієсогенних» бактерій, послаблювало утворення зубного нальоту та покращувало показники пародонтиту.
Передбачуваний механізм — пробіотична дія мікроорганізмів кефіру (насамперед лактобацил та біфідобактерій), які конкурують із патогенами, виробляють органічні кислоти та антимікробні сполуки, стабілізуючи екосистему порожнини рота.
Важливо й те, що кефір — живий ферментований продукт. В імунокомпрометованих пацієнтів будь-які пробіотики вимагають обережності та консультації лікаря.
Раніше повідомлялося, що відтінок емалі зубів може сигналізувати про можливі захворювання.
Про це йдеться у журналі Dentistry Journal.
З’ясувалося, що регулярне вживання кефіру зменшувало кількість Streptococcus mutans — ключових «карієсогенних» бактерій, послаблювало утворення зубного нальоту та покращувало показники пародонтиту.
Передбачуваний механізм — пробіотична дія мікроорганізмів кефіру (насамперед лактобацил та біфідобактерій), які конкурують із патогенами, виробляють органічні кислоти та антимікробні сполуки, стабілізуючи екосистему порожнини рота.
Важливо й те, що кефір — живий ферментований продукт. В імунокомпрометованих пацієнтів будь-які пробіотики вимагають обережності та консультації лікаря.
Раніше повідомлялося, що відтінок емалі зубів може сигналізувати про можливі захворювання.