ShmoneyFlow
Тестер
Ларіса Япікіно та Малайка Міхамбо вдруге у 2025 році визначили переможницю змагань в очній дуелі з мінімальною перевагою.
Змагання у жіночих стрибках у довжину були одними з останніх у програмі фіналу сезону Діамантової ліги, що минув у Цюриху. Участь у ньому взяли шість найрейтинговіших стрибунок, які визначилися за результатами етапів серії.Головна боротьба у фіналі розгорнулася між призерками Олімпіади-2024: срібною медалісткою Парижа Малайкою Міхамбо та Ларісою Япікіно, яка закінчила тогорічний турнір з "бронзою". Вже у першому раунді стрибків Міхамбо задала планку для суперниць спробою на 6.81 м, проте Япікіно у третій відповіла німкені ще кращим результатом — 6.93 м.
Другу частину стрибків Япікіно закінчила без покращення результату, причому п'яту спробу взагалі не виконувала. Натомість Міхамбо в останній спробі майже повторила за дальністю стрибок італійки, але зупинилася в одному сантиметрі від її результату — 6.92 м. Якби німкеня бодай повторила результат італійки, то стала б переможницею змагань: її найкраща друга спроба переважила б аналогічну в Япікіно.
Різниця в 1 см між Япікіно та Міхамбо — повторення розв'язки цьогорічного етапу Діамантової ліги у Лондоні. Тоді обидві стрибунки у довжину теж розіграли між собою "золото" етапу, причому закінчили його з ідентичними результатами, однак німкеня взяла 6.93 м, а італійка — 6.92 м.
"Не завжди задоволена, коли результати настільки близькі, — додає Міхамбо. — Але це стрибки у довжину: інколи ти перемагаєш, інколи — друга. Я все одно задоволена, бо прямо перед змаганнями ми змінили підхід, тож це вперше у сезоні я його використала. Для мене це було як тренування. Ноги ще відчувалися трохи втомленими. Тож я задоволена, що тепер маю два тижні на тренування. Хочу спрямувати усі зусилля цього сезону на Токіо"."1 сантиметр? Результат такий самий, як був у Лондоні, — згадує результат етапу у Великій Британії Япікіно в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт. — Це частина змагань: підштовхувати одна одну до межі можливостей й показувати найкращі результати. Мати таку конкуренцію — це чудово".
Хоча головний старт 2025 року — чемпіонат світу — ще попереду, Япікіно вже готова назвати сезон "чудовим". Цьогоріч італійка тріумфувала одразу на низці турнірів, зокрема на Євро в приміщенні та командному Євро з легкої атлетики, а наприкінці травня ще й оновила особистий рекорд.
"Хайлайт сезону Діамантової ліги? Гадаю, це був Лондон, — вважає Міхамбо. — Бо все починалося так повільно, лише із заступів — і мені вдалося його перевернути. В Лондоні я виграла з різницею у сантиметр, тепер — програла"."Я почала [сезон] з європейського титулу в приміщенні, [у травні] стрибнула на 7.06 метра, тепер виграла другий титул Діамантової ліги. Я починаю тарувати власний шлях і не боятися нікого, почуватися впевненою щодо роботи, яку виконую. Я стаю краще: швидшою, сильнішою".
Завдяки перемозі у фіналі сезону Діамантової ліги Япікіно скоротила відставання від Міхамбо в очній дуелі: за підсумками 24 міжнародних стартів рахунок тепер 13:11 на користь німкені.
Япікіно та Міхамбо відібралися на головний старт 2025 року — чемпіонат світу, що відбудеться у Токіо з 13 до 21 вересня. Пряма трансляція змагань — на платформах Суспільне Спорт, а також місцевих каналах Суспільного.