На полицях магазину можна побачити різноманітні пасти, ополіскувачі та гелі, які обіцяють відбілити зуби та захистити їх від карієсу.
Утім, чи справді ці засоби здатні повністю вилікувати вже наявний карієс, чи їхня дія спрямована лише на профілактику? Про це The New York Times розповіли професори та доктори у галузі стоматології зі США.
Шкідливі бактерії "полюбляють перекушувати" продуктами, які містять цукор і крохмаль – йдеться про газовані напої, жувальні цукерки, випічку та соки. Під час цього вони виділяють кислоти, які поступово руйнують зубну емаль і можуть вимивати необхідні мінерали.
"Чим більше ці шкідливі бактерії "їдять", тим більше вони виробляють кислот, які розчиняють кальцій і фосфати.
Таке розчинення називають демінералізацією. Вона може послаблювати емаль протягом місяців і років, поки та врешті-решт не зруйнується і не утвориться карієс", – каже Джон Фезерстоун, професор у Школі стоматології Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (США).
Експерт додав, що інтенсивність розвитку карієсу залежить від кількості спожитої крохмалистої та солодкої їжі, а також від того, наскільки добре ви чистите зуби.
Утім, чи справді ці засоби здатні повністю вилікувати вже наявний карієс, чи їхня дія спрямована лише на профілактику? Про це The New York Times розповіли професори та доктори у галузі стоматології зі США.
Як утворюється карієс?
У роті живуть корисні і шкідливі бактерії. Останні мають здатність утворювати зубний наліт.Шкідливі бактерії "полюбляють перекушувати" продуктами, які містять цукор і крохмаль – йдеться про газовані напої, жувальні цукерки, випічку та соки. Під час цього вони виділяють кислоти, які поступово руйнують зубну емаль і можуть вимивати необхідні мінерали.
"Чим більше ці шкідливі бактерії "їдять", тим більше вони виробляють кислот, які розчиняють кальцій і фосфати.
Таке розчинення називають демінералізацією. Вона може послаблювати емаль протягом місяців і років, поки та врешті-решт не зруйнується і не утвориться карієс", – каже Джон Фезерстоун, професор у Школі стоматології Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (США).
Експерт додав, що інтенсивність розвитку карієсу залежить від кількості спожитої крохмалистої та солодкої їжі, а також від того, наскільки добре ви чистите зуби.