Чи можна випити забагато води?

• Автор темы Автор темы Venya22
  • Дата начала Дата начала

Venya22

Пользователь
Лайки
35
Депозит
0.16$
Вода необхідна для життя. У багатьох частинах світу рекомендують випивати близько двох літрів води на день для жінок і два з половиною літри на день для чоловіків.
Але вчені кажуть, що наші реальні потреби у воді залежать від різних факторів.
Недостатня кількість води може призвести до зневоднення, а надмірне споживання також може бути летальним.
Вода становить близько 60% маси нашого тіла. Вона є в наших клітинах, органах, крові тощо.
"Вода — це поживна речовина", — каже доктор Нідія Родрігес-Санчес, експертка з гідратації в Університеті Стерлінга в Шотландії.
"Ми зосереджуємося на білках, вітамінах, вуглеводах і клітковині, але ми не думаємо про воду як про важливу поживну речовину в нашому житті".
Вміст води в організмі людини

Вода відіграє вирішальну роль майже в усіх функціях організму.
Згідно з висновками Медичної школи Гарварда, деякі з її ключових ролей включають:
перенесення поживних речовин і кисню до клітин,
- вимивання бактерій із сечового міхура,
- допомога травленню,
- запобігання запорам,
- нормалізація артеріального тиску,
- амортизація суглобів,
- захист органів і тканин,
- регулювання температури тіла,
- підтримка електролітного (натрієвого) балансу.
Що вода робить для організму

Що буде, якщо пити недостатньо води?​

Наші тіла постійно втрачають воду через потовиділення, сечовипускання і навіть дихання. Щоб нормально функціонувати, цю втрачену рідину потрібно відновити – це називають відновленням водного балансу.
Коли організм втрачає більше води, ніж отримує, може настати зневоднення. Це загрожує низкою серйозних проблем зі здоров'ям.
Симптоми зневоднення:
- темно-жовта сеча з сильним запахом,
- сечовипускання рідше, ніж зазвичай,
- запаморочення,
- втома,
- сухість у роті, на губах і язику,
- запалі очі.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у важких випадках зневоднення людина може переживати стан сплутаної свідомості, прискорене серцебиття та навіть відмову органів.

Чи можна випити забагато води?​

Так – і наслідки можуть бути серйозними.
Вживання надмірної кількості води протягом короткого періоду може спричинити гіпонатріємію, яка також відома як водна інтоксикація. Це відбувається, коли баланс натрію в крові стає небезпечно низьким, що викликає набряк клітин організму.
Симптоми гіпонатріємії включають:
- нудоту і блювоту,
- головний біль,
- сплутаність свідомості,
- втрату енергії, сонливість і втому,
- неспокій і дратівливість,
- м'язову слабкість, спазми або судоми,
- конвульсії,
- кому у найгіршому разі.
Різниця між нестачею та надлишком води

У 2018 році Джоанна Перрі разом із донькою та зятем готувалася до участі в Лондонському марафоні. Був дуже спекотний день, і жінка випила велику кількість води, яку волонтери роздавали бігунам.
"Останнє, що я пам'ятаю, — це знак напівмарафон", — сказала вона в ефірі програми The Food Chain BBC.
Джоанна прокинулася через три дні в реанімації. На відео, яке зняв її чоловік, видно, як вона перетинає фінішну пряму. Сама вона цього не пам'ятає.
"Мій партнер і ще кілька друзів були там. Вони махали мені рукою, я фізично не контролювала себе. Ми прийшли додому, і мені було дуже-дуже погано і, ймовірно, я втратила свідомість", – згадує вона.
"Я випила так багато води, що вимила з себе всі солі та поживні речовини, необхідні для функціонування".
Випадок Джоанни показує, що відбувається, коли організм отримує більше рідини, ніж потребує.
Рідина швидко всмоктується в кров. Надлишок рідини, що поглинається, фільтрують нирки, які потім виробляють сечу. Однак нирки можуть переробляти лише близько одного літра рідини на годину.

То скільки води насправді треба пити?​

Маленький хлопчик їсть кавун

Автор фото,Getty Images
Підпис до фото,Багато їжі містить велику кількість води. Кавун, наприклад, приблизно на 92% складається з води
Лікарі рекомендують випивати від шести до восьми чашок води на день, щоб бути здоровим.
Європейська агенція безпеки харчових продуктів рекомендує два літри для жінок і два з половиною літри для чоловіків на день. Це стосується води з усіх джерел, включаючи їжу, а не лише напоїв.
Більшість продуктів, зокрема фрукти, овочі, рис і навіть горіхи, містять воду. Кавун, наприклад, приблизно на 92% складається з води.
Але навіть такі рекомендації можуть підійти не всім.
Професор Джон Спікмен з Університету Абердіна в Шотландії брав участь у глобальному дослідженні, яке відстежувало споживання води понад 5 000 людей у 23 країнах.
"Чоловікам від двадцяти до шістдесяти років, ймовірно, потрібно близько 1,8 літра на день. А жінкам у тій же віковій групі потрібно від 1,5 до 1,6 літра. Коли ви досягнете приблизно 85 років, вам справді потрібен лише один літр на день", — пояснює професор Спікман.
Кількість води, яка потрібна людині, залежить від таких факторів, як маса тіла, рівень фізичної активності, вік, стать та стан довкілля.
"Найбільше на потребу в воді впливають ваші розміри", — додає він.
"Також якщо ви живете в спекотному та вологому місці, ваші потреби у воді будуть значно вищими, ніж у тих, хто живе в холодному та сухому місці".
Спрага є природним сигналом організму про потребу в воді.
Колір сечі є ще одним хорошим показником гідратації: блідо-жовтий колір означає, що у вас достатньо води, тоді як темно-жовтий може вказувати на зневоднення.
Також потрібно пити більше рідини, якщо у вас блювота або діарея.

Назад
Сверху Снизу