Чому виникає алергія на диню та до чого тут амброзія? Пояснення лікарки

  • Автор темы Автор темы salfetka
  • Дата начала Дата начала

salfetka

Пользователь
Регистрация
25/10/25
Сообщения
757
Репутация
0
Лайки
13
Депозит
7.23$
Чи помічали ви, що після вживання дині у вас пече горло або ж свербить піднебіння?

Це прояви алергії. Диня містить два білки, які можуть її викликати.

Більше про природу виникнення алергії та у яких випадках диню вживати не варто "УП.Життя" запитала у лікарки-алергологині Катерини Хайдакіної.

Чому виникає алергія на диню і як вона проявляється?

Катерина Хайдакіна пояснює: диня містить два види білків – дуже подібних до тих, що є у деяких травах-алергенах.

Перший білок – це профілін. Алергічна реакція на нього проявляється першінням у горлі, сверблячкою піднебіння, можуть також виникнути неприємні відчуття у шлунку.

Профілін здатний розщеплюватись у організмі під дією шлункового соку, тому важкі алергічні реакції на нього не виникають, пояснює лікарка.

Другий білок – LTP. На відміну від профіліну, він термостійкий та не перетравлюється організмом. Він викликає важкі алергічні реакції, навіть анафілактичний шок та так званий "набряк Квінке".

Білки, споріднені з профіліном та LTP, містяться у деяких лугових травах-алергенах та бур'янах. Йдеться зокрема про амброзію, полин чи тимофіївку.

Саме тому людина, яка має, наприклад, алергію на якусь із цих трав, може мати алергічну реакцію ще й на диню. У медицині це називається перехресною алергією.

Профілін також наявний у складі білка берези як мінорний алерген. Тому люди, які мають алергію на цвітіння берези, можуть мати алергію на диню. Щоправда, уточнює Катерина Хайдакіна, це нечасті випадки.
 
Сочувствую людям с аллергией на дыню та и вообщем
 
Назад
Сверху Снизу