Чи помічали ви, що після вживання дині у вас пече горло або ж свербить піднебіння?
Це прояви алергії. Диня містить два білки, які можуть її викликати.
Більше про природу виникнення алергії та у яких випадках диню вживати не варто "УП.Життя" запитала у лікарки-алергологині Катерини Хайдакіної.
Перший білок – це профілін. Алергічна реакція на нього проявляється першінням у горлі, сверблячкою піднебіння, можуть також виникнути неприємні відчуття у шлунку.
Профілін здатний розщеплюватись у організмі під дією шлункового соку, тому важкі алергічні реакції на нього не виникають, пояснює лікарка.
Другий білок – LTP. На відміну від профіліну, він термостійкий та не перетравлюється організмом. Він викликає важкі алергічні реакції, навіть анафілактичний шок та так званий "набряк Квінке".
Білки, споріднені з профіліном та LTP, містяться у деяких лугових травах-алергенах та бур'янах. Йдеться зокрема про амброзію, полин чи тимофіївку.
Саме тому людина, яка має, наприклад, алергію на якусь із цих трав, може мати алергічну реакцію ще й на диню. У медицині це називається перехресною алергією.
Профілін також наявний у складі білка берези як мінорний алерген. Тому люди, які мають алергію на цвітіння берези, можуть мати алергію на диню. Щоправда, уточнює Катерина Хайдакіна, це нечасті випадки.
Це прояви алергії. Диня містить два білки, які можуть її викликати.
Більше про природу виникнення алергії та у яких випадках диню вживати не варто "УП.Життя" запитала у лікарки-алергологині Катерини Хайдакіної.
Чому виникає алергія на диню і як вона проявляється?
Катерина Хайдакіна пояснює: диня містить два види білків – дуже подібних до тих, що є у деяких травах-алергенах.Перший білок – це профілін. Алергічна реакція на нього проявляється першінням у горлі, сверблячкою піднебіння, можуть також виникнути неприємні відчуття у шлунку.
Профілін здатний розщеплюватись у організмі під дією шлункового соку, тому важкі алергічні реакції на нього не виникають, пояснює лікарка.
Другий білок – LTP. На відміну від профіліну, він термостійкий та не перетравлюється організмом. Він викликає важкі алергічні реакції, навіть анафілактичний шок та так званий "набряк Квінке".
Білки, споріднені з профіліном та LTP, містяться у деяких лугових травах-алергенах та бур'янах. Йдеться зокрема про амброзію, полин чи тимофіївку.
Саме тому людина, яка має, наприклад, алергію на якусь із цих трав, може мати алергічну реакцію ще й на диню. У медицині це називається перехресною алергією.
Профілін також наявний у складі білка берези як мінорний алерген. Тому люди, які мають алергію на цвітіння берези, можуть мати алергію на диню. Щоправда, уточнює Катерина Хайдакіна, це нечасті випадки.