Чорна кава – чим вона корисна для здоров’я людини

  • Автор темы Автор темы glad12
  • Дата начала Дата начала

glad12

Пользователь
Регистрация
24/10/25
Сообщения
1,561
Репутация
-10
Лайки
36
Депозит
39.33$
Із ароматом свіжомеленої кави ніщо не зрівняється, але вживання кофеїну - це не тільки дорога звичка, а й користь для здоров"я.

Видання The Telegraph пише, що перші дослідження показали, що чашка кави підвищує ризик серцево-судинних захворювань і астми.

"Якщо подивитися на докази, то вони не говорять, що потрібно відмовитися від кави, а кажуть, що потрібно пити більше. Для людей, які постійно запитують "що ще я можу зробити, щоб бути здоровим" або "я збираюся зайнятися здоров"ям", єдине, що ви хочете продовжувати робити, - це продовжувати пити каву", - розповів професор Клер Коллінз, експерт у галузі харчування та дієтології з Університету Ньюкасла в Новому Південному Уельсі.

Користь чорної кави

Захист серця


Вчені з Університету Колорадо, які вивчили дані про харчування і медичні карти понад 15 000 осіб, виявили, що порівняно з людьми, які не п’ють кави, на кожну додаткову чашку кави, випиту на тиждень, на 7% знижувався ризик серцевої недостатності і на 8% - ризик інсульту.

Експерти вважають, що цей ефект обумовлений біологічно активними сполуками, що містяться в каві, яких налічується понад 100. Зокрема, вважається, що поліфеноли зменшують окислювальний стрес, який виникає за дисбалансу корисних і шкідливих молекул в організмі, і запалення, захищаючи серце від ушкоджень.

Зниження ризику розвитку діабету 2 типу

У 2014 році вчені Гарвардського університету провели огляд 28 попередніх досліджень і виявили, що у людей, які випивають одну чашку кави на день, ризик розвитку діабету 2 типу був на 8% нижчий, ніж у тих, хто не п"є кави. З кожною випитою чашкою кави цей ризик зростав, аж до 33% зниження серед тих, хто випивав шість чашок на день.

Вчені припустили, що кислоти, які містяться в каві, можуть позитивно впливати на рівень цукру в крові, а високий вміст магнію може забезпечити додатковий захист.

Потенціал для запобігання хворобам Альцгеймера та Паркінсона

Учені з Канади, які вивчали цей феномен, у своїй роботі 2018 року припустили, що цей ефект може бути пов"язаний зі сполуками під назвою феніліндани, які утворюються під час обсмажування кавових зерен. Вважається, що вони перешкоджають накопиченню білків під назвою амілоїд і тау, які токсичні для клітин мозку.

Профілактика раку

Дослідження засвідчили, що деякі види раку, особливо рак печінки і матки, рідше трапляються у тих, хто п"є каву. Є також деякі свідчення того, що цей напій може захищати від раку ротової порожнини і шкіри.

На думку професора Коллінза, за цим ефектом, мабуть, стоять два фітонутрієнти, що містяться в каві, під назвою кафестол і кахвеол. Вважають, що кавова й хлорогенова кислоти також запобігають розвитку раку, нейтралізуючи шкідливі хімічні речовини, які називаються вільними радикалами, додає професор Коллінз.

Настрій і депресія

В одному з оглядів, проведеному дослідниками з Китаю, було виявлено, що ризик розвитку депресії на 24% нижчий у найбільших шанувальників кави, які випивають 4,5 чашки на день, порівняно з тими, хто випиває менше однієї чашки на день.

Вважається, що це пов"язано з тим, що кофеїн, який міститься в каві, підвищує рівень нейротрансмітерів у мозку, таких як "гормон щастя" дофамін.

Контроль ваги

За даними досліджень, кава не тільки містить мало калорій, а й підвищує здатність організму спалювати калорії, активізуючи бурий жир.

Вчені з Ноттінгемського університету вивчали бурий жир у лабораторних умовах, і результати показали, що кава активізує його, що зрештою може допомогти у втраті ваги.

Збільшення тривалості життя

Дослідники з Австралії понад десять років стежили за станом здоров’я і звичками вживання кави близько 450 000 осіб і дійшли висновку, що в людей, які випивають дві-три чашки меленої кави на день, на 27% менше шансів померти завчасно.На думку авторів дослідження, за цим ефектом, найімовірніше, стоїть не кофеїн, а інші сполуки в каві, такі як кавова і хлорогенова кислота.

Полегшує головний біль

В одному з оглядів Оксфордського університету було показано, що вживання парацетамолу або ібупрофену в разі мігрені або головного болю напруги зменшує біль на 25%. Однак люди, які приймали знеболювальні разом із кофеїном, стверджували, що рівень болю знизився вдвічі.
 
Я просто пью кофе неважно какое я люблю любое
 
Назад
Сверху Снизу