Вітамін А – життєво важливий нутрієнт для багатьох функцій організму.
Особливо корисний він для здоров’я очей, шкіри та імунної системи.
Дефіцит вітаміну А трапляється рідко, але при його нестачі можуть виникати проблеми зі здоров’ям.
Щоб дізнатися про властивості вітаміну А, як він впливає на організм та які продукти його містять, "УП. Життя" використала джерела National Library of Medicine, Cambridge University Press, Healthline і Medical News Today.
Такий вітамін А добре засвоюється та може накопичуватися в організмі (особливо в печінці).
Попередньо сформований вітамін А міститься в продуктах тваринного походження:
Основними формами є каротиноїди (β-каротин та α-каротин), які менш ефективно засвоюються організмом (1 мкг ретинолу відповідає приблизно 12 мкг β-каротину).
Самі по собі вони є антиоксидантами, які організм при потребі перетворює на вітамін А.
Містяться каротиноїди в продуктах рослинного походження:
Вітамін А – життєво важливий нутрієнт для багатьох функцій організму. Особливо корисний він для здоров’я очей, шкіри та імунної системи.
продукти з вітаміном А
Вітамін А впливає на зір, ріст, імунітет, шкіру та багато інших процесів.
Одиниці вимірювання для кількості вітаміну А позначаються як РАЕ (ретинол-активні еквіваленти):
Надлишок попередньо сформованого вітаміну А справді може бути токсичним.
Для вагітних жінок вітамін A (особливо у формі ретиноїдів) має чіткі застереження, оскільки його надлишок – тератогенний (тобто може спричинити вроджені вади розвитку плода).
Рекомендована нормою для вагітних є 770 мкг/добу, а споживання понад 3000 мкг ретинолу на добу пов’язане з ризиком порушень розвитку плода. Застосовувати синтетичні ретиноїди (у вигляді таблеток, мазей тощо) під час вагітності може бути особливо небезпечно для плода, тому щодо цього необхідно обов'язково консультуватися з лікарем. Каротиноїди із рослин (моркви, гарбуза, шпинату) не створюють ризиків, бо організм перетворює лише потрібну їх кількість у ретинол.
Тваринні продукти (особливо печінка та риб’ячий жир) містять високі концентрації ретинолу, що забезпечують добову потребу вітаміну A навіть при невеликому споживанні.
Молочні продукти також є добрим джерелом ретинолу, хоча вміст нижчий.
Рослинні продукти містять β-каротин, який організм перетворює на ретинол. Однак ефективність перетворення залежить від індивідуальних факторів, таких як стан здоров’я та наявність жиру в раціоні.
До прикладу, смажена яловича печінка містить 25 217 мкг ретинолу на 100 г, а куряча – 10 500 мкг ретинолу на 100 г.
Коров'яче молоко коров’яче (3,9% жиру) містить 32,6 мкг ретинолу на 100 г, а грецький йогурт 309 мкг ретинолу на 100 г.
Варена морква має 852 мкг ретинол-активних еквівалентів (РАЕ) на 100 г, а варений гарбуз – 1 300 мкг РАЕ на 100 г. Шпинат містить 6 750 мкг РАЕ на 100 г.
Містяться каротиноїди в продуктах рослинного походження: моркві, гарбузі, шпинаті, червоному перці, броколі, абрикосах, дині, манго.
Вітамін A є ключовим фактором у багатьох функціях очей. При його нестачі можливі прояви "курячої сліпоти" (гемералопія – порушення зору в темряві або при слабкому освітленні).
З прогресуванням дефіциту вітаміну А очі можуть пересихати, а сльозовиділення зменшуватися – виникає сухість очей (ксерофтальмія).
Недостатність вітаміну A може викликати появу сухої або сверблячої шкіри.
Дефіцит вітаміну A може спричинити затримку росту та розвитку у дітей.
На імунну систему негативно впливає нестача вітаміну A, що підвищує ризик розвитку інфекційних захворювань горла.
Дефіцит вітаміну А трапляється рідко. Такий стан може виникати через нестачу продуктів, багатих на цей вітамін.
Також через захворювання печінки, де накопичується і зберігається більшість вітаміну A. Хвороби та стани, які погіршують здатність кишківника засвоювати жири, також можуть спричиняти дефіцит вітаміну A. Це пов’язано з тим, що організм не може належним чином засвоювати жиророзчинні вітаміни, зокрема вітамін A.
До таких станів належать хронічна діарея, целіакія, зловживання алкоголем, деякі захворювання підшлункової залози тощо.
Дефіцит вітаміну А – дуже рідкісний стан, більшість людей задовольняють потребу через їжу. При призначенні добавок обов’язково слід дотримуватися інструкцій лікаря, щоб уникнути токсичності.
Вітамін A є ключовим фактором у багатьох функціях очей. При його нестачі можливі прояви "курячої сліпоти" (гемералопія – порушення зору в темряві або при слабкому освітленні).
Тому регулярне споживання риб’ячого жиру може призвести до надлишку вітаміну A в організмі, що може спричинити токсичні ефекти, такі як порушення зору, зміни стану свідомості, проблеми зі шкірою та волоссям, а також ураження печінки.
Перед початком регулярного вживання риб’ячого жиру або добавок, що містять вітамін A, рекомендується проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути можливих ризиків для здоров’я.
Симптомами токсичності вітаміну А можуть бути:
До прикладу, у дітей, які без належної консультації лікаря тривалий час приймали кількість вітаміну, що у 300 разів перевищувала гранично допустиму добову дозу для їх віку почалися серйозні проблеми зі здоров’ям. Виникло лущення шкіри на обличчі, шиї та руках, а згодом почало випадати волосся (аж до повного облисіння).
Особливо корисний він для здоров’я очей, шкіри та імунної системи.
Дефіцит вітаміну А трапляється рідко, але при його нестачі можуть виникати проблеми зі здоров’ям.
Щоб дізнатися про властивості вітаміну А, як він впливає на організм та які продукти його містять, "УП. Життя" використала джерела National Library of Medicine, Cambridge University Press, Healthline і Medical News Today.
Що таке вітамін А та де він міститься?
Вітамін A – це група сполук, подібних за хімічною будовою та біологічною дією. До них відносяться:- ретиноїди – це активні сполуки вітаміну А тваринного походження (їх ще називають попередньо сформованим вітаміном А) ;
- каротиноїди (або провітаміни А) – це речовини рослинного походження, які в організмі людини можуть перетворюватися на активні форми вітаміну A.
Попередньо сформований вітамін A (ретиноїди)
Це вже готові активні форми вітаміну A, які організм може використовувати без перетворення.Такий вітамін А добре засвоюється та може накопичуватися в організмі (особливо в печінці).
Попередньо сформований вітамін А міститься в продуктах тваринного походження:
- печінці;
- яйцях;
- риб'ячому жирі;
- жирній рибі (тунець, оселедець);
- молочних продуктах.
Провітамін A (каротиноїди)
Це рослинні попередники, які перетворюються на активний вітамін A (ретинол) у кишківнику або печінці.Основними формами є каротиноїди (β-каротин та α-каротин), які менш ефективно засвоюються організмом (1 мкг ретинолу відповідає приблизно 12 мкг β-каротину).
Самі по собі вони є антиоксидантами, які організм при потребі перетворює на вітамін А.
Містяться каротиноїди в продуктах рослинного походження:
- моркві;
- гарбузі;
- шпинаті;
- червоному перці;
- броколі;
- абрикосах;
- дині;
- манго.
Вітамін А – життєво важливий нутрієнт для багатьох функцій організму. Особливо корисний він для здоров’я очей, шкіри та імунної системи.
продукти з вітаміном А
Яка користь вітаміну А?
Це важливий вітамін, який впливає на зір, ріст, імунітет, шкіру та багато інших процесів.Вітамін А потрібний в організмі для:
- зору (зокрема для нічного бачення);
- захисту від інфекцій;
- підтримки здоров’я шкіри (запобігає сухості та шорсткості);
- репродуктивного здоров’я;
- у дітей – для нормального росту.
Вітамін А впливає на зір, ріст, імунітет, шкіру та багато інших процесів.
Яка рекомендована добова норма вітаміну А?
Рекомендована кількість вітаміну А залежить від віку, а також від стану організму (вагітність, грудне вигодовування).Одиниці вимірювання для кількості вітаміну А позначаються як РАЕ (ретинол-активні еквіваленти):
- 1 мкг ретинолу = 1 РАЕ
- 12 мкг бета-каротину з їжі = 1 РАЕ
Дієтичні добові норми
- до 6 місяців: 400 мкг
- 7-12 місяців: 500 мкг
- 1-3 роки: 300 мкг
- 4-8 років: 400 мкг
- 9-13 років: 600 мкг
- від 14 років: 900 мкг (чоловіки), 700 мкг (жінки)
- вагітні: 770 мкг
- жінки на грудному вигодовуванні: 1 300 мкг
Надлишок попередньо сформованого вітаміну А справді може бути токсичним.
Верхні допустимі
- до 3 років: 600 мкг;
- 4-8 років: 900 мкг;
- 9-13 років: 1 700 мкг;
- 14-18 років: 2 800 мкг;
- 19+ років: 3 000 мкг.
Для вагітних жінок вітамін A (особливо у формі ретиноїдів) має чіткі застереження, оскільки його надлишок – тератогенний (тобто може спричинити вроджені вади розвитку плода).
Рекомендована нормою для вагітних є 770 мкг/добу, а споживання понад 3000 мкг ретинолу на добу пов’язане з ризиком порушень розвитку плода. Застосовувати синтетичні ретиноїди (у вигляді таблеток, мазей тощо) під час вагітності може бути особливо небезпечно для плода, тому щодо цього необхідно обов'язково консультуватися з лікарем. Каротиноїди із рослин (моркви, гарбуза, шпинату) не створюють ризиків, бо організм перетворює лише потрібну їх кількість у ретинол.
Тваринні продукти (особливо печінка та риб’ячий жир) містять високі концентрації ретинолу, що забезпечують добову потребу вітаміну A навіть при невеликому споживанні.
Молочні продукти також є добрим джерелом ретинолу, хоча вміст нижчий.
Рослинні продукти містять β-каротин, який організм перетворює на ретинол. Однак ефективність перетворення залежить від індивідуальних факторів, таких як стан здоров’я та наявність жиру в раціоні.
До прикладу, смажена яловича печінка містить 25 217 мкг ретинолу на 100 г, а куряча – 10 500 мкг ретинолу на 100 г.
Коров'яче молоко коров’яче (3,9% жиру) містить 32,6 мкг ретинолу на 100 г, а грецький йогурт 309 мкг ретинолу на 100 г.
Варена морква має 852 мкг ретинол-активних еквівалентів (РАЕ) на 100 г, а варений гарбуз – 1 300 мкг РАЕ на 100 г. Шпинат містить 6 750 мкг РАЕ на 100 г.
Містяться каротиноїди в продуктах рослинного походження: моркві, гарбузі, шпинаті, червоному перці, броколі, абрикосах, дині, манго.
Як проявляється дефіцит вітаміну A?
Дефіцит вітаміну A може призвести до багатьох ускладнень, серед яких:
- Проблеми з очима
Вітамін A є ключовим фактором у багатьох функціях очей. При його нестачі можливі прояви "курячої сліпоти" (гемералопія – порушення зору в темряві або при слабкому освітленні).З прогресуванням дефіциту вітаміну А очі можуть пересихати, а сльозовиділення зменшуватися – виникає сухість очей (ксерофтальмія).
- Проблеми зі шкірою
Недостатність вітаміну A може викликати появу сухої або сверблячої шкіри.
- Порушення росту
Дефіцит вітаміну A може спричинити затримку росту та розвитку у дітей.
- Інфекції дихальних шляхів
На імунну систему негативно впливає нестача вітаміну A, що підвищує ризик розвитку інфекційних захворювань горла.Дефіцит вітаміну А трапляється рідко. Такий стан може виникати через нестачу продуктів, багатих на цей вітамін.
Також через захворювання печінки, де накопичується і зберігається більшість вітаміну A. Хвороби та стани, які погіршують здатність кишківника засвоювати жири, також можуть спричиняти дефіцит вітаміну A. Це пов’язано з тим, що організм не може належним чином засвоювати жиророзчинні вітаміни, зокрема вітамін A.
До таких станів належать хронічна діарея, целіакія, зловживання алкоголем, деякі захворювання підшлункової залози тощо.
Дефіцит вітаміну А – дуже рідкісний стан, більшість людей задовольняють потребу через їжу. При призначенні добавок обов’язково слід дотримуватися інструкцій лікаря, щоб уникнути токсичності.
Вітамін A є ключовим фактором у багатьох функціях очей. При його нестачі можливі прояви "курячої сліпоти" (гемералопія – порушення зору в темряві або при слабкому освітленні).
Чи існують ризики передозування вітаміну А?
1 столова ложка риб’ячого жиру (14 г) містить приблизно 4 080 мкг ретинолу (вітаміну A). Ці значення значно перевищують добову норму споживання вітаміну A (900 мкг для дорослих чоловіків і 700 мкг для жінок).Тому регулярне споживання риб’ячого жиру може призвести до надлишку вітаміну A в організмі, що може спричинити токсичні ефекти, такі як порушення зору, зміни стану свідомості, проблеми зі шкірою та волоссям, а також ураження печінки.
Перед початком регулярного вживання риб’ячого жиру або добавок, що містять вітамін A, рекомендується проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути можливих ризиків для здоров’я.
Симптомами токсичності вітаміну А можуть бути:
- зміни кольору шкіри;
- сухість, тріщини на шкірі;
- зниження вироблення шкірного сала;
- у довгостроковій перспективі – проблеми з кістками, печінкою, рівнем холестерину, нервовою системою.
До прикладу, у дітей, які без належної консультації лікаря тривалий час приймали кількість вітаміну, що у 300 разів перевищувала гранично допустиму добову дозу для їх віку почалися серйозні проблеми зі здоров’ям. Виникло лущення шкіри на обличчі, шиї та руках, а згодом почало випадати волосся (аж до повного облисіння).