Багато людей любить перекушувати різноманітними горіхами. Всі вони тією чи тією мірою допомагають підтримувати здоров'я. Наприклад, пекан контролює рівень цукру в крові. Згідно з новими дослідженнями, ще один улюблений горіх приносить користь організму і може зменшити запалення кишківника.
Йдеться про мигдаль. За результатами клінічного дослідження, які були опубліковані у вересні 2022 року в The American Journal of Clinical Nutrition, щоденне споживання цього виду горіхів підвищує бутират — тип побічного продукту мікрофлори. Він пов'язаний із багатьма перевагами для здоров'я. Бутирати допомагають розщеплювати харчові волокна в товстому кишківнику. Ці молекули вчені часто називають основним джерелом енергії для клітин товстого кишківника.
Після закінчення чотирьох тижнів дослідники проаналізували склад, різноманітність мікрофлори кишківника та інші фактори, які пов'язані з травленням. Результати були такими: хоч мигдаль і мав мінімальний вплив на склад кишкової мікрофлори, ті учасники, які їли ці горіхи, відчули значне підвищення рівня бутирату в кишківнику.
Як прокоментував зв'язок між мигдалем та здоров'ям кишківника провідний дослідник, доктор філософії, професор дієтології Королівського коледжу Лондона Кевін Вілан: "Частиною того, як кишкова мікрофлора впливає на здоров’я людини, є виробництво коротколанцюгових жирних кислот, таких як бутират. Ці молекули діють як джерело палива для клітин товстої кишки, вони регулюють всмоктування інших поживних речовин у кишечнику та допомагають збалансувати імунну систему".
Також, згідно зі звітом, часте споживання клітковини учасниками не викликало дискомфорту чи жодних шлунково-кишкових симптомів. Саме вживання достатньої кількості клітковини дуже важливе для здоров'я кишківника. Без неї "хорошим" бактеріям просто не буде чим харчуватися.
Бутират пов'язують і з іншими перевагами для здоров'я людини. Наприклад, з покращенням сну, зменшенням запалення, оздоровленням імунної системи, зниженням ризику раку товстої кишки. Якщо ви турбуєтесь про здоров'я свого кишківника, варто додати до свого щоденного раціону мигдаль.
Йдеться про мигдаль. За результатами клінічного дослідження, які були опубліковані у вересні 2022 року в The American Journal of Clinical Nutrition, щоденне споживання цього виду горіхів підвищує бутират — тип побічного продукту мікрофлори. Він пов'язаний із багатьма перевагами для здоров'я. Бутирати допомагають розщеплювати харчові волокна в товстому кишківнику. Ці молекули вчені часто називають основним джерелом енергії для клітин товстого кишківника.
Що відомо про дослідження
Дослідження велося таким чином: дослідники з Королівського коледжу Лондона зібрали 87 здорових дорослих. Їх розділили на три групи. Перша — протягом чотирьох тижнів їла 57 грамів цілого мигдалю, друга — 57 грамів меленого, а третя замість свого звичного перекусу споживала кекс.Після закінчення чотирьох тижнів дослідники проаналізували склад, різноманітність мікрофлори кишківника та інші фактори, які пов'язані з травленням. Результати були такими: хоч мигдаль і мав мінімальний вплив на склад кишкової мікрофлори, ті учасники, які їли ці горіхи, відчули значне підвищення рівня бутирату в кишківнику.
Як прокоментував зв'язок між мигдалем та здоров'ям кишківника провідний дослідник, доктор філософії, професор дієтології Королівського коледжу Лондона Кевін Вілан: "Частиною того, як кишкова мікрофлора впливає на здоров’я людини, є виробництво коротколанцюгових жирних кислот, таких як бутират. Ці молекули діють як джерело палива для клітин товстої кишки, вони регулюють всмоктування інших поживних речовин у кишечнику та допомагають збалансувати імунну систему".
Також, згідно зі звітом, часте споживання клітковини учасниками не викликало дискомфорту чи жодних шлунково-кишкових симптомів. Саме вживання достатньої кількості клітковини дуже важливе для здоров'я кишківника. Без неї "хорошим" бактеріям просто не буде чим харчуватися.
Правильна робота кишківника — запорука загального здоров'я
Було доведено, що здоровий кишківник не лише допомагає зменшити запалення, але й допомагає запобігти інфекції, зменшити прояви депресії та ризик появи хронічних захворювань (зокрема і деменції). Також медики впевнені, що люди зі здоровим кишківником живуть довше.Бутират пов'язують і з іншими перевагами для здоров'я людини. Наприклад, з покращенням сну, зменшенням запалення, оздоровленням імунної системи, зниженням ризику раку товстої кишки. Якщо ви турбуєтесь про здоров'я свого кишківника, варто додати до свого щоденного раціону мигдаль.