ShmoneyFlow
Тестер
Срібний призер Олімпійських ігор-2024 в Парижі Міколас Алекна завоював дебютний титул Діамантової ліги в метанні диска.
Алекна був єдиним з фіналістів сезону Діамантової ліги, який в сезоні метнув диск на 75 м — на змаганнях в США литовець продемонстрував результат 75.56 м. Найближчий конкурент Алекни — словенець Крістьян Чех — цього року не наблизився навіть до позначки 72.5 метрів.Виграти "діамант" Алекні вдалося завдяки третій спробі, в якій литовець метнув снаряд на 68.89. Найближчим до представника Литви виявився той-таки Чех, який продемонстрував результат 67.18 м.
Для Алекни діамант у Цюриху — перший у кар'єрі на рівні Діамантової ліги. Перед тим як вибороти титул, литовський метальник диска виграв два етапи серії, а ще одного разу — у Брюсселі — став другим.
Після завершення змагань Алекна дав ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, в якому поділився емоціями від дебютного титулу Діамантової ліги. За словами легкоатлета, після виграшу у Цюриху він зосереджений на головному старті сезону — чемпіонаті світу.
"Я брав участь лише на трьох етапах Діамантової ліги, тому хотів би виступити більше, але цього було достатньо, щоб кваліфікуватися до фіналу. Дуже задоволений своєю стабільністю. Завжди бувають злети та падіння, але в середньому результати були дуже хорошими, і я дуже задоволений цим"."Почуваюся чудово. Це мій перший трофей Діамантової ліги, тому я не можу бути щасливішим. Думаю, що це був хороший тест перед Токіо. Зараз я перебуваю в тренувальному періоді, тому форма трохи знизилася, але я впевнений, що вона покращиться. Збираюся досягти піка форми до Токіо, тому планую метнути дуже далеко і обов'язково виграти «золото» чемпіонату світу".
Чемпіонат світу в Токіо стане третім в кар'єрі Алекни. Перед цим литовський легкоатлет двічі ставав призером світової першості: у 2022 році виграв "срібло", а у 2023 році — "бронзу".
"Думаю, що змагання будуть дуже напруженими. У нас є п'ять-шість хлопців, які можуть перемогти. Ніколи ще не було такої конкуренції. Буде дуже цікаво. Побачимо, що буде, але моя єдина мета — перемога. Ось і все"."Ніколи раніше не брав участі в змаганнях в Азії. Знаю, що там буде волого і спекотно, але я люблю спекотну погоду, тому для мене це не буде проблемою. Кожен континент має свої умови, але на змаганнях вони для всіх спортсменів однакові. Це буде справедливо для всіх, тому це не має значення".
Чемпіонат світу з легкої атлетики в Токіо пройде з 13 по 21 вересня. Пряма трансляція змагань — на платформах Суспільне Спорт і місцевих каналах Суспільного.