Кориця — одна з найдавніших і найулюбленіших спецій у світі. Вона надає випічці затишного аромату, зігріває в зимових напоях і робить навіть найпростіші страви особливими. Але за її приємним смаком ховається ще й потужний комплекс корисних властивостей для здоров"я.
Корисні властивості
Краще не перевищувати 1 ч. л. на день, близько 3 г, для касії. Для цейлонської кориці доза може бути більшою, адже вона містить значно менше кумарину.
Як додати більше кориці до свого раціону
Корисні властивості
- Знижує рівень цукру в крові. Допомагає підвищити чутливість до інсуліну, а це особливо корисно людям із переддіабетом.
- Нормалізує артеріальний тиск. Регулярне вживання кориці позитивно впливає на серцево-судинну систему.
- Зменшує запалення. Фенольні сполуки кориці діють як природні протизапальні засоби.
- Захищає серце. Сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину та тригліцеридів.
- Має антибактеріальні та протигрибкові властивості. Допомагає боротися з інфекціями ротової порожнини й кишківника.
- Підтримує імунітет. Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали та уповільнюють старіння клітин.
- Сприяє роботі мозку. Кориця впливає на кращу концентрацією та профілактику нейродегенеративних захворювань.
- Покращує травлення. Допомагає під час здуття, важкості та сприяє зростанню корисної мікрофлори кишківника.
- Може зменшувати ризик онкології завдяки високій антиоксидантній активності.
- Догляд за зубами. Не дарма кориця є у складі жувальних гумок, паст та ополіскувачів: вона знищує шкідливі бактерії в роті.
Краще не перевищувати 1 ч. л. на день, близько 3 г, для касії. Для цейлонської кориці доза може бути більшою, адже вона містить значно менше кумарину.
Як додати більше кориці до свого раціону
- посипати нею вівсянку, мюслі чи ґранолу,
- додати до кави, чаю чи гарячого шоколаду,
- використовувати у випічці та десертах,
- змішувати з медом для зміцнення імунітету,
- додавати в маринади для м"яса чи соуси.