Деякі харчові продукти здатні підвищувати тривожність та нервове напруження. Причому серед них є звичні щоденні страви, про вплив яких на психоемоційний стан багато хто навіть не підозрює.
Чипси
У багатьох чипсах містяться гідрогенізовані олії, що порушують роботу нейромедіаторів мозку, особливо серотоніну - "гормону спокою". За даними Міністерства сільського господарства США, люди, які часто вживають ультраоброблені продукти, більш схильні до тривожності, оскільки такі продукти можуть провокувати запальні процеси в організмі.
Цукерки
Солодощі викликають різке підвищення рівня глюкози, що дає короткочасний приплив енергії. Але потім настає різке падіння цукру в крові (гіпоглікемія), що викликає дратівливість, нервозність, тремтіння та відчуття паніки чи тривоги. Часте вживання солодкого підвищує рівень адреналіну та кортизолу - гормонів стресу, роблячи людину більш сприйнятливою до тривожності.
Алкоголь
Алкоголь впливає на гамма-аміномасляну кислоту (ГАМК) - нейромедіатор, що відповідає за розслаблення. Спочатку це створює відчуття спокою, але після припинення вживання може з’являтися тривожність та нервове напруження.
Морозиво
Морозиво багате на цукор, який швидко підвищує рівень глюкози в крові. Після короткочасного припливу енергії настає різкий спад, що може проявлятися дратівливістю, тривожністю та нервозністю.
Кава
Кофеїн, що міститься в каві, стимулює центральну нервову систему. Він підвищує рівень адреналіну та кортизолу, що може спричиняти прискорене серцебиття, тривожність, дратівливість, тремтіння рук та проблеми зі сном. У чутливих людей кава здатна посилювати відчуття неспокою.
Чипси
У багатьох чипсах містяться гідрогенізовані олії, що порушують роботу нейромедіаторів мозку, особливо серотоніну - "гормону спокою". За даними Міністерства сільського господарства США, люди, які часто вживають ультраоброблені продукти, більш схильні до тривожності, оскільки такі продукти можуть провокувати запальні процеси в організмі.
Цукерки
Солодощі викликають різке підвищення рівня глюкози, що дає короткочасний приплив енергії. Але потім настає різке падіння цукру в крові (гіпоглікемія), що викликає дратівливість, нервозність, тремтіння та відчуття паніки чи тривоги. Часте вживання солодкого підвищує рівень адреналіну та кортизолу - гормонів стресу, роблячи людину більш сприйнятливою до тривожності.
Алкоголь
Алкоголь впливає на гамма-аміномасляну кислоту (ГАМК) - нейромедіатор, що відповідає за розслаблення. Спочатку це створює відчуття спокою, але після припинення вживання може з’являтися тривожність та нервове напруження.
Морозиво
Морозиво багате на цукор, який швидко підвищує рівень глюкози в крові. Після короткочасного припливу енергії настає різкий спад, що може проявлятися дратівливістю, тривожністю та нервозністю.
Кава
Кофеїн, що міститься в каві, стимулює центральну нервову систему. Він підвищує рівень адреналіну та кортизолу, що може спричиняти прискорене серцебиття, тривожність, дратівливість, тремтіння рук та проблеми зі сном. У чутливих людей кава здатна посилювати відчуття неспокою.