Науковці пояснили, як м'яка їжа змінила наше мовлення

  • Автор темы Автор темы Venya22
  • Дата начала Дата начала

Venya22

Пользователь
Регистрация
25/10/25
Сообщения
1,737
Репутация
8
Лайки
35
Депозит
0.11$
Губно-зубні приголосні, а саме звуки "в" і "ф", з`явилися у мовленні задяки зміні раціону наших пращурів. Зокрема завдяки кашам та молочним продуктам.

Таку теорію розвивав американський лінгвіст Чарльз Гокетт ще у 1985 році
Він припустив, що майже повна відсутність звуків, схожих на "в" та "ф" в мовах, якими говорили мисливці-збирачі, частково пов'язана з їхнім раціоном.

Гокетт стверджував, що пережовування переважно твердої їжі стирало зуби та поступово викликало збільшення нижньої щелепи і псувало прикус, майже вирівнюючи верхні зуби навпроти нижніх.

Теорію науковця спочатку спростували, але тепер у вчених є докази, що вона правдива.
Перевіряти ідею Гоккета взялася міжнародна група дослідників, пише The Guardain.

У своїй спільній науковій роботі "Звукові системи людини формуються постнеолітичними змінами у формі прикуса" вони пояснили, чому згадка про літеру та звук "ф" в англійській мові з'явилася лише близько XVI століття.

Комп'ютерні моделі показали, що за умов нормального людського прикусу для формування губно-зубних приголосних треба на 29% менше енергії, аніж за умови нетипового положення зубів та щелепи.

Коли науковці почали досліджувати звуки "в" і "ф" у мовах світу, вони з'ясували, що губно-зубні приголосні могли швидко поширюватися у мовленні з моменту зародження сільського господарства.

"Ми з'ясували, що губно-зубні приголосні не могли з'явитися набагато раніше, аніж 4 тисячі років тому. А це справді нещодавно з погляду анатомії сучасної людини", каже Даміан Блазі, член дослідної групи з Цюрихського університету.

Блазі вважає, що їхнє дослідження здатне допомогти переосмислити фактори, які впливають на розвиток мови. Він зауважив, мови розглядають як гуманітарну науку, натомість, схоже, її розвиток слід розглядати і в контексті біології.
 
Назад
Сверху Снизу