Висококалорійна їжа здатна викликати хронічні запальні реакції.
Шкідливий вплив на організм, що провокується їжею з надлишком жирів і вуглеводів, можна певною мірою знизити, якщо додавати в їжу спеції. Таку заяву зі сторінок видання The Journal of Nutrition зробили вчені з Університету штату Пенсільванія (США).Висококалорійна їжа вважається шкідливою через свою здатність викликати хронічні запальні реакції. Хронічне запалення веде до появи зайвої ваги та всіх супутніх проблем, плюс запальні реакції провокують серцево-судинні та онкологічні хвороби.
"Ідеальний варіант - це перехід на здорове та збалансоване харчування, а також фізична активність для профілактики ожиріння. Але такі заходи вимагають зусиль та часу, тому ми вирішили з'ясувати, чи існують прості способи зробити жирну їжу менш шкідливою. І виявилося, що для цього потрібно лише додавати в їжу більше спецій», — каже Конні Роджерс, автор наукової роботи.
Експеримент із дюжиною схильних до ожиріння добровольців 40-65 років показав, що якщо додавати у висококалорійну їжу спеції (зокрема — базилік, чорний та червоний перець, лавровий лист, коріандр, корицю, імбир, петрушку, орегано, розмарин, куркуму та тимь) , то в крові людей дещо знижується рівень запальних цитокінів Тобто спеції мають протизапальний ефект, що корисно для профілактики різних хвороб.