SlonOgromniy
Пользователь
Клітковину зазвичай вважають головним союзником здоров’я кишківника, але є ще один потужний гравець, якому приділяють менше уваги — омега-3 поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК).
Ці корисні жири підтримують різноманітність і баланс мікробіома кишечника. Джерелами омега-3 слугують лосось, тунець, сардини, волоські горіхи, соєві боби, а також насіння льону, чіа та конопель.
За словами дієтологині Кейті Хедлі, омега-3 сприяють зростанню «дружніх» бактерій і зменшують запалення слизової кишківника. А отже, включення цих жирів у раціон може стати ключем до гармонійної роботи травної системи.
Омега-3 зміцнюють слизову оболонку кишечника, запобігаючи проникненню шкідливих бактерій і розвитку запалень. Це допомагає налагодити обмін речовин і зменшити неприємні симптоми з боку ШКТ.
2. Здорова мікрофлора.
Регулярне споживання омега-3 сприяє росту корисних мікробів, які виробляють коротколанцюгові жирні кислоти. Вони живлять стінки кишечника і знижують запалення, допомагаючи підтримувати здорове травлення.
3. Протизапальна дія.
Дослідження показують, що омега-3 знижують рівень цитокінів — молекул, що викликають запалення. Це особливо важливо для тих, хто страждає на хронічні захворювання ШКТ.
Крім того, продукти з омега-3 часто багаті й іншими корисними речовинами. Наприклад, насіння льону та чіа містить багато клітковини, яка підтримує мікробіом.
Ці корисні жири підтримують різноманітність і баланс мікробіома кишечника. Джерелами омега-3 слугують лосось, тунець, сардини, волоські горіхи, соєві боби, а також насіння льону, чіа та конопель.
За словами дієтологині Кейті Хедлі, омега-3 сприяють зростанню «дружніх» бактерій і зменшують запалення слизової кишківника. А отже, включення цих жирів у раціон може стати ключем до гармонійної роботи травної системи.
Чому омега-3 важливі для кишечника
1. Підтримка кишкового бар'єру.Омега-3 зміцнюють слизову оболонку кишечника, запобігаючи проникненню шкідливих бактерій і розвитку запалень. Це допомагає налагодити обмін речовин і зменшити неприємні симптоми з боку ШКТ.
2. Здорова мікрофлора.
Регулярне споживання омега-3 сприяє росту корисних мікробів, які виробляють коротколанцюгові жирні кислоти. Вони живлять стінки кишечника і знижують запалення, допомагаючи підтримувати здорове травлення.
3. Протизапальна дія.
Дослідження показують, що омега-3 знижують рівень цитокінів — молекул, що викликають запалення. Це особливо важливо для тих, хто страждає на хронічні захворювання ШКТ.
Крім того, продукти з омега-3 часто багаті й іншими корисними речовинами. Наприклад, насіння льону та чіа містить багато клітковини, яка підтримує мікробіом.