Онкопацієнтам у Чехії більше не потрібно шукати лікарів самостійно

• Автор темы Автор темы SlonOgromniy
  • Дата начала Дата начала

SlonOgromniy

Пользователь
Лайки
22
Депозит
2.58$
З початку 2025 року система онкологічної допомоги в Чехії зазнає суттєвих змін. Пацієнти, які стикаються з підозрою на рак, більше не залишатимуть кабінети лікарів із пачкою направлень та проханням «самостійно знайти онколога». Відтепер усі комплексні онкологічні центри країни зобов’язані мати координаторів, які допомагатимуть хворим швидко пройти шлях від діагностики до початку лікування.

Менше бюрократії — більше підтримки​

«Досі пацієнти часто чули: знайдіть собі онколога або онкоортопеда. Але таких спеціалістів у Чехії лише двоє — як 75-річній жінці з Карловарського краю знайти одного з них?» — пояснює Міхайела Тумова, заступниця голови спілки Голос онкологічних пацієнтів.

За статистикою, близько 800 тисяч чехів живуть із онкологічними захворюваннями, а кожен третій має знайомого або родича, який проходить або проходив лікування від раку.

«Коли я приїжджаю в автосервіс, я очікую, що все вирішать за мене. Я ж не замовляю запчастини, у яких нічого не розумію», — додає Тумова, порівнюючи ситуацію пацієнтів із системою, яка поки що вимагає від них самостійних дій.

Координатори допомагатимуть пройти весь шлях​

У кожному регіоні Чехії працюватиме комплексне онкологічне відділення, зазвичай при великій лікарні. Відтепер у кожному з них буде принаймні один координатор, який підтримуватиме зв’язок із сімейними лікарями та спеціалістами.

Якщо у пацієнта з’явиться підозра на злоякісну пухлину, лікар негайно повідомить координатора. Той організує обстеження (КТ, МРТ) і забезпечить консультацію з мультидисциплінарною командою.

«Рекомендований термін для початку лікування при раку легенів — вісім тижнів. Але понад половина пацієнтів не встигає розпочати лікування вчасно. А при правильній організації цей процес можна скоротити до п’яти днів», — зазначає Маріан Рибар із Міністерства охорони здоров’я Чехії.

Хто отримає допомогу першими​

Насамперед координатори опікуватимуться пацієнтами з:

• раком підшлункової залози,
  • раком легенів,
  • трипл-негативним раком молочної залози (агресивна форма, характерна для молодших жінок).
Для інших типів онкологічних діагнозів уже підготовлено брошури “Шлях пацієнта”, у яких описано, до кого і коли звертатися.

Організації, які підтримують онкопацієнтів, радять звертатися саме до спеціалізованих комплексних центрів, де Міністерство охорони здоров’я контролює якість лікування. Для хворих на рак молочної залози діють також мамологічні центри.

Назад
Сверху Снизу