Основні вимоги до харчових продуктів, призначених для продажу дітям у закладах освіти

  • Автор темы Автор темы RanGe_LoveR
  • Дата начала Дата начала

RanGe_LoveR

Пользователь
Регистрация
27/10/25
Сообщения
4,272
Репутация
28
Лайки
267
Депозит
39.20$
Контроль за організацією харчування в закладах освіти залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Одночасно з організацією гарячого харчування в закладах загальної середньої освіти дозволено продаж харчових продуктів через буфети.

Шкільний буфет є місцем, де діти можуть підкріпитися під час перерви між навчанням. Але не всю продукцію можна реалізувати в шкільних буфетах, це викладено в додатку 10 «Санітарного регламенту для закладів загальної та середньої освіти», затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205.

У зв’язку з надходженням скарг батьків на якість організації процесів харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва, варто ще раз нагадати, яким продуктам не місце в шкільному буфеті, а які дозволені.

Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти:

* Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;

* вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;

* м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;

* рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;

* продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків) які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;

* продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);

* непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;

* непастеризовані соки, соки до яких додано цукри і підсолоджувачі;

* рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;

* газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;

* кава та кавові напої;

* гриби;

* продукція домашнього виробництва.

Перелік харчових продуктів які рекомендовано включити в асортимент буфетів розміщених у закладах освіти:

* бутерброди з сиром твердим, яйцями, вершковим маслом, переробленими бобовими, горіхами, насінням.

* хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби печені з сиром кисломолочним, яйцями, переробленими бобовими продуктами, свіжими або переробленими фруктами або овочами, горіхами або насінням без додавання солі;

* салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день вживання;

* кисломолочні продукти: йогурт, кефір, ряжанка, сир кисломолочний (промислового виробництва, без підсолоджувачів, цукрів та барвників, на упаковці обов’язково зазначений термін придатності) або продукти на основі сої, рису, вівса, горіхів або мигдалю;

* фруктові, овочеві пастеризовані соки, вода питна негазована, напої, виготовлені на місці (чай, компот, узвар) без цукрів та підсолоджувачів;

* сушені овочі, фрукти та ягоди, горіхи, насіння (без додавання цукрів і підсолоджувачів, без солі та жиру; очищені та фасовані в окремій упаковці, вага якої не перевищує 50 г).

Відповідальність за виконання нормативно-правових документів, які регламентують організацію харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах покладається на керівників закладів.
 
Назад
Сверху Снизу