Програму "Доступні ліки розширили": до неї ввійдуть препарати проти раку молочної залози

• Автор темы Автор темы salfetka
  • Дата начала Дата начала

salfetka

Пользователь
Лайки
13
Депозит
7.23$
Міністерство охорони здоров’я оновило реєстр лікарських засобів і медичних виробів, які входять до урядової програми "Доступні ліки".

Перелік доповнили 12 новими препаратами для лікування раку молочної залози, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Відтепер до списку входитимуть:

• препарат із діючою речовиною екземестан;
  • препарат із діючою речовиною летрозол;
  • препарат із діючою речовиною тамоксифен.
"Раніше ці препарати закуповували централізовано. Перехід до моделі реімбурсації дозволяє оптимізувати систему: централізовані закупівлі зосереджуються на дорогих і високотехнологічних препаратах, а тривалі схеми лікування переходять у європейську логіку аптечної компенсації.

Щоб перехід був комфортним, діє перехідний період – заклади охорони здоров’я продовжують використовувати раніше централізовано закуплені залишки цих препаратів до їх повного вичерпання",
– зазначив міністр.

Завдяки цьому рішенню пацієнтки матимуть стабільний доступ до необхідних ліків. Оскільки гормональне лікування раку молочної залози триває роками (через зменшення естрогенів), у жінок тепер є можливість отримувати препарати поруч із домом – без прив’язки до постачання чи наявності ліків у конкретній лікарні. А це означає безперервність лікування та вищу якість життя.

Увесь перелік ліків можна переглянути за посиланням.

У Міністерстві охорони здоров’я також нагадали алгоритм отримання "Доступних ліків":

• спершу варто звернутися до лікаря (терапевта, педіатра або сімейного лікаря), з яким укладено декларацію, та отримати електронний рецепт.
  • далі треба завітати до аптеки з позначкою "Тут є Доступні ліки" – тут можна отримати ліки безоплатно або з частковою доплатою за е-рецептом. Вартість препаратів повністю або частково оплачує держава.
Нагадаємо, з 1 липня 2025 року програма "Доступні ліки" повинна діяти в кожній аптеці України.

Назад
Сверху Снизу