Ви могли помічати, що у складній ситуації або під час тривожних моментів в житті багато хто з нас починає гризти ручку або олівець. Виявляється, це не просто шкідлива звичка, а науково обґрунтована причина.У світі постійного стресу та інформаційного шуму люди все частіше шукають прості, природні способи зниження напруженості. Однією з несподіваних, але ефективних технік є… вживання хрумкої їжі. У розмові з лікаркою Оленою Божук, яка прозвучала у відео журналістки Ілони Довгань, пролунала цікава порада: хрумка їжа може допомогти знизити рівень стресу і кортизолу.
Звучить дивно? А насправді — цілком логічно.
Нам не завжди під силу змінити обставини навколо. Але ми можемо впливати на свою реакцію. Іноді — просто взявши до рук морквину.
Не варто недооцінювати маленькі дії, які дають великий ефект. Якщо жування хрумкої їжі допоможе тобі знизити внутрішню напруженість бодай на 10% — це вже крок до спокою, ясності думки й здоров’я.
Звучить дивно? А насправді — цілком логічно.
Що таке кортизол і як він впливає на організм
Кортизол — це гормон, який виробляється наднирниками у відповідь на стрес. Він допомагає організму швидко мобілізувати сили, але також:- підвищує артеріальний тиск;
- пригнічує імунну систему;
- негативно впливає на сон;
- провокує накопичення жиру, особливо в області живота;
- знижує рівень серотоніну — гормону щастя.
Чому для зниження кортизолу необхідно жувати хрумку їжу
Олена Божук пояснює: жування твердої, хрумкої їжі має антистресовий ефект, адже заспокоює нервову систему через фізичну дію. Під час пережовування:- активується вегетативна нервова система, зокрема парасимпатична частина, що відповідає за відновлення та розслаблення;
- мозок отримує відчуття безпеки через просту, знайому дію — жування;
- відволікання від тривожних думок допомагає знизити напруженість;
- сам процес стає мініритуалом заземлення в "тут і зараз".
Яка їжа може допомогти впоратися зі стресом
Як антистресовий інструмент" можна використовувати різноманітні продукти. Зокрема:- моркву, селеру, болгарський перець;
- яблуко, грушу;
- горіхи, насіння;
- житні хлібці, цільнозернові снеки;
- запечене гарбузове насіння або нут;
- тостовий хумус із хрустким крекером.
Нам не завжди під силу змінити обставини навколо. Але ми можемо впливати на свою реакцію. Іноді — просто взявши до рук морквину.
Не варто недооцінювати маленькі дії, які дають великий ефект. Якщо жування хрумкої їжі допоможе тобі знизити внутрішню напруженість бодай на 10% — це вже крок до спокою, ясності думки й здоров’я.