1. Білки. Добова потреба у білках при ожирінні становить у середньому 1,5 г на кілограм маси тіла. При збалансованому харчуванні з допомогою білків має забезпечуватися 15–20 % енергетичних потреб організму. Добову потребу у білках повністю покривають 400 г нежирного продукту: сир, риба, м'ясо, морепродукти, яйця.
2. Жири. Частка жирів у раціоні має становити максимум 25–30 %. Зменшується кількість споживання насамперед тваринних жирів до 8–10 % від загальної кількості жиру. Решта повинна бути представлена якісними нерафінованими рослинними оліями (оливкова, соняшникова, рапсова), гірким шоколадом, горіхами.
3. Вуглеводи. Основою харчування є складні вуглеводи: хліб грубого помелу, крупи, макаронні вироби із твердих сортів пшениці, овочі, бобові, фрукти, ягоди. На їхню частку має припадати 20–50 % добової калорійності. Рекомендується включати до раціону овочі 3-4 рази на день у сирому або приготовленому вигляді, фрукти не менше 2-3 разів на день.
2. Жири. Частка жирів у раціоні має становити максимум 25–30 %. Зменшується кількість споживання насамперед тваринних жирів до 8–10 % від загальної кількості жиру. Решта повинна бути представлена якісними нерафінованими рослинними оліями (оливкова, соняшникова, рапсова), гірким шоколадом, горіхами.
3. Вуглеводи. Основою харчування є складні вуглеводи: хліб грубого помелу, крупи, макаронні вироби із твердих сортів пшениці, овочі, бобові, фрукти, ягоди. На їхню частку має припадати 20–50 % добової калорійності. Рекомендується включати до раціону овочі 3-4 рази на день у сирому або приготовленому вигляді, фрукти не менше 2-3 разів на день.