Багато українців вважають свій раціон збалансованим, однак насправді їхні щоденні харчові звички все частіше відповідають так званій "західній" моделі харчування, яка підвищує ризик розвитку серйозних захворювань.
За словами фахівця, українська кухня від початку є збалансованою та включає всі необхідні категорії продуктів.
"Українська кухня різноманітна і містить усі основні групи здорових продуктів. Це овочі, фрукти, ягоди, злаки, горіхи, насіння, яйця, риба, м'ясо, молочні та кисломолочні продукти. Тому її можна вважати збалансованою", - пояснив Швець.
Втім, головна проблема, за його словами, полягає у виборі конкретної людини. Те, які продукти вона включає до раціону і в яких кількостях, визначає, у якій зоні умовної шкали здоров'я буде її харчування.
Коментуючи думку про те, що українська кухня "важка" для травлення, дієтолог назвав це твердження міфом.
"Те, що ми їмо, стає важким лише у разі переїдання. І говорити, що вареники важчі для шлунка, ніж вівсянка з молоком, - некоректно. Все залежить від кількості спожитої їжі", - підкреслив лікар.
Експерт також зауважив, що українці, як і мешканці інших країн, зловживають переробленими продуктами.
"Наприклад, із пшениці після обробки роблять борошно вищого ґатунку, з якого випікають білий хліб. У нього додають цукор і сіль, але зникає головне - харчові волокна, або клітковина, яка надзвичайно важлива для здоров’я", - зазначив дієтолог.
За його словами, якби люди частіше обирали цілозернові каші, це було б значно корисніше. Подібна ситуація спостерігається і в інших категоріях харчування: багато хто їсть менше м’яса, але більше ковбаси, менше традиційних молочних продуктів, але більше солодких десертів.
"Третя серйозна помилка - надмірне споживання цукру і солі", - підсумував Швець.
За словами фахівця, українська кухня від початку є збалансованою та включає всі необхідні категорії продуктів.
"Українська кухня різноманітна і містить усі основні групи здорових продуктів. Це овочі, фрукти, ягоди, злаки, горіхи, насіння, яйця, риба, м'ясо, молочні та кисломолочні продукти. Тому її можна вважати збалансованою", - пояснив Швець.
Втім, головна проблема, за його словами, полягає у виборі конкретної людини. Те, які продукти вона включає до раціону і в яких кількостях, визначає, у якій зоні умовної шкали здоров'я буде її харчування.
Коментуючи думку про те, що українська кухня "важка" для травлення, дієтолог назвав це твердження міфом.
"Те, що ми їмо, стає важким лише у разі переїдання. І говорити, що вареники важчі для шлунка, ніж вівсянка з молоком, - некоректно. Все залежить від кількості спожитої їжі", - підкреслив лікар.
Експерт також зауважив, що українці, як і мешканці інших країн, зловживають переробленими продуктами.
"Наприклад, із пшениці після обробки роблять борошно вищого ґатунку, з якого випікають білий хліб. У нього додають цукор і сіль, але зникає головне - харчові волокна, або клітковина, яка надзвичайно важлива для здоров’я", - зазначив дієтолог.
За його словами, якби люди частіше обирали цілозернові каші, це було б значно корисніше. Подібна ситуація спостерігається і в інших категоріях харчування: багато хто їсть менше м’яса, але більше ковбаси, менше традиційних молочних продуктів, але більше солодких десертів.
"Третя серйозна помилка - надмірне споживання цукру і солі", - підсумував Швець.