Ультраоброблені продукти вбивають чоловіче здоров'я: що виявили вчені
Вчені оприлюднили результати нового дослідження, яке проливає світло на небезпеку регулярного вживання ультраоброблених продуктів. Як повідомляє видання Cell Metabolism, така їжа не лише підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожиріння, але й може негативно впливати на чоловіче репродуктивне здоров’я.
Як фастфуд та ультраоброблена їжа шкодить чоловічому здоров'ю
Дослідження за участі 43 чоловіків віком від 20 до 35 років показало, що навіть за однакової кількості вживаних калорій ультраоброблена їжа призводила до набору ваги, зростання жирової маси та підвищення рівня холестерину. Ще більш тривожним стало те, що у таких учасників знижувався рівень тестостерону та гормонів, відповідальних за вироблення сперматозоїдів, а якість сперми демонструвала тенденцію до погіршення.
Фахівці пояснюють цей ефект наявністю у продуктах і пакуванні фталатів — сполук, що можуть порушувати роботу гормональної системи. Саме із поширенням ультраобробленої їжі у 1970-х роках учені пов’язують і глобальне падіння кількості сперматозоїдів в чоловіків на 60% у світі.
Медики наголошують, що проблема полягає не стільки у калоріях, скільки у їхньому походженні.
"Неважливо, скільки калорій ви з’їдаєте — важливо, які саме це калорії", — підкреслив уролог Філіп Вертман, директор Центру чоловічої репродуктивної медицини в Лос-Анджелесі.
За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC), понад половина добових калорій середнього американця надходить саме з ультраоброблених продуктів. Йдеться про солодкі газовані напої, бургери, снеки, випічку та інші висококалорійні, але бідні на клітковину та вітаміни страви. В Україні більшість чоловіків також полюбляють перекусити ультраобробленими продуктами замість повноцінного корисного прийому їжі. До таких продуктів відносяться ковбасні вироби, фастфуд, алкогольні напої, тощо.