Як пити алкоголь на вечірці, щоб не напитися та уникнути похмілля

  • Автор темы Автор темы SlonOgromniy
  • Дата начала Дата начала

SlonOgromniy

Пользователь
Регистрация
5/11/25
Сообщения
475
Репутация
-7
Лайки
22
Депозит
2.58$
Наближається Новий рік, а це означає, що незабаром ми опинимося в оточенні моря випивки. Не має значення, що ти волієш — «Кубу лібре» чи дороге мерло: ми впевнені, що будь-хто з нас корисно знати, як треба пити, щоб почуватися добре на святі, а після нього уникнути похмілля.

Як почуватися добре на святі: 6 головних правил​

Зазвичай ми не плануємо напиватися - це буває само собою: щойно тобі просто було весело, але ще один келих - і все змінюється. Ходити стає складно, хочеться обіймати незнайомців, танцювати на барній стійці, а ще розбанити колишнього в соцмережах і написати йому, що ти сумуєш.

Бувало таке? Ми не засуджуємо: таке траплялося з найкращими з нас. Однак усі ці події можна запобігти: розповідаємо, як уникнути похмілля та як почуватися добре на святі, не відмовляючись при цьому від алкоголю.

Спочатку з'їж щось​

Перш ніж піднести перший келих до губ, подумай про вміст свого шлунка. Там нічого нема? Х'юстон у нас проблеми! Коли ти п'єш натще, то алкоголь швидко потрапляє в тонку кишку, а з неї в кровотік, так і не зустрівшись із шлунковими ферментами, призначеними для його розщеплення.

«Всмоктування алкоголю значно знижується – до 50-60% – якщо перед його вживанням ви з'їсте велику порцію їжі на 600–700 калорій. Особливо це важливо для жінок: вважається, що у них у шлунку нижчий рівень алкогольдегідрогенази (АДГ) — ферменту, який перетворює етанол на ацетальдегід», — пояснює вчений-медик Джозеф Фішер.

Іншими словами, правила пиття алкоголю на святі починаються з головного: готуйся до вечірки заздалегідь – співаєш! Ось які продукти, на думку експертів Healthline Media, підходять для цього найкраще:

  • яйця багаті на білок, тому уповільнюють спорожнення шлунка і затримують всмоктування алкоголю,
  • вівсяна каша із цільного зерна є джерелом клітковини та білка і має такий самий ефект,
  • банани містять чотири грами клітковини на штуку та калій, який може запобігти дисбалансу електролітів,
  • лосось багатий на білок, а жирні кислоти омега-3 здатні зменшити деякі шкідливі наслідки алкоголю,
  • ягоди — полуниця, ожина та чорниця — містять антиоксиданти, які захищають клітини від ушкоджень, спричинених алкоголем,
  • спаржа здатна підвищувати активність двох двох ферментів, що метаболізують алкоголь,
  • авокадо містить багато корисного жиру, який довго перетравлюється, що уповільнює всмоктування алкоголю в кровотік.

Не поспішай​

Правила помірного вживання алкоголю мають на увазі не лише кількість, а й швидкість, з якою ти поглинаєш напої.

Існує такий показник, як вміст алкоголю в крові (BAC - blood alcohol content), що вимірюється в проміле: орієнтуючись на вагу, можна обчислити, скільки спиртного тобі можна випити. Для більшості людей золота середина BAC, коли алкоголь розслаблює і робить комунікабельніше і щасливішим, але не змінює сильно ні поведінку, ні координацію, знаходиться десь між 0,02 і 0,6 відсотка.

"Дрінк" - одна доза чистого алкоголю - це 15 мл спирту (пляшка пива, трохи більше 100 мл вина або 30 мл міцного спиртного напою). Таким чином, якщо ти – дівчина, яка важить близько 70 кілограм, то твоя норма – це всього два «дринки». Мало, правда? Однак це не означає, що на келиху вина потрібно зупинитися: кожні 40 хвилин після першої склянки можна відняти 0,01 — інакше кажучи, випити ще.

На думку Джозефа Фішера, можна спростити правило і пити спиртне з умовною швидкістю «один дрінка на годину». Чому б ні — якщо святковий алкоголь гарний, то краще його потягувати, а не ковтати бездумно, не відчуваючи смаку. Використання дозування при вживанні алкоголю - це, мабуть, найкращий спосіб отримувати від нього задоволення без подальшої розплати.

Не женись за «кайфом»​

Чи чула про толерантність до алкоголю? Висока толерантність означає, що людина фактично нічого не відчуває, коли п'є – спиртне перестає на неї діяти. Всі знають, що саме з цим ефектом часто стикаються алкоголіки, яким потрібна все більша та більша доза, щоб отримати від випивки задоволення.



Однак мало хто чув, що толерантність може змінюватися... протягом ночі: згодом алкоголь починає менше піднімати настрій, хоча його концентрація в крові залишається тією ж чи навіть зростає. На жаль, але при цьому інші ефекти, наприклад, порушення координації, нікуди не зникають.



«Якщо ви намагаєтеся за допомогою випивки залишатися на тому ж рівні веселощів, що й на початку свята, то по суті перетворюєтеся на тигра, який ганяється за своїм хвостом. Натомість керуйте своїми очікуваннями і будьте готові визнати, що пік задоволення позаду і повернутися на нього за допомогою спиртного знову не вийде», — радить директор Національного інституту боротьби зі зловживанням алкоголем та алкоголізмом Джордж Кооб.

Не роби ставку на міфи​

Знаєш, які поживні продукти перед або після вживання алкоголю можуть швидко звести нанівець будь-які наслідки надмірних виливів?

Жодні.

Як пояснюють експерти, лайфхаки часто лише шкодять. Наприклад, кофеїн ніяк не впливає на метаболізм алкоголю в печінці і не зменшує порушення, викликані вживанням спиртного — він лише маскує їх, через що людям, які вже добряче піддали, здається, що вони можуть активно «продовжувати банкет».

Змішуй правильно​

Ми звикли думати, що гігієна алкогольного пиття полягає насамперед у забороні змішування різних напоїв. Це, як не дивно, хибна думка: як пояснює доктор медицини, гастроентеролог Луї Хок Фунг, сп'яніння пов'язане з кількістю і швидкістю надходження спирту в кров. Змішування небезпечне не по собі, а тим, що через нього ми швидше поглинаємо більшу і міцнішу порцію напоїв.

Так що правильне змішування - це, наприклад, додавання до горілки томатного соку або льоду до вина - так ти зменшуєш градус і збільшуєш порцію. Тепер, щоб її випити, знадобиться більше часу, а це те, що нам треба. До того ж, правильна гідратація при вживанні алкоголю дуже важлива, тому інші рідини будуть гарним вибором — дієтологи радять лише уникати тих, у яких багато цукру.

Їж, пий, рухайся​

Важливими є не лише перерви між прийомом алкоголю, а й те, як ти їх проводиш. Ху зазначає, що спиртне вивітрюється швидше, якщо рухатись, а не сидіти. І, звичайно ж, не забувай перекушувати - вибирай страви, багаті на білок, а також свіжі фрукти та овочі. Хочеш знати, що пити, щоб не потрапити на похмілля? Найкраще – звичайну воду чи зелений чай без цукру. Уникай енергетиків і... свіжого апельсинового соку: як показують дослідження, в тандемі з алкоголем вони можуть призводити до пошкоджень печінки.

Як уникнути похмілля​

Як знизити ризик похмілля до нуля? Зрозуміло, не пити. Але цей спосіб нам не підходить, тож давай розбиратися, які правила допоможуть уникнути жахливого самопочуття після вечірки.

  • Дотримуйся правил вживання алкоголю, про які ми вже говорили — якщо ти їх не порушиш, то необхідності думати, як впоратися з похміллям, просто не виникне.
  • Уникай конгенерів — сполук, які надають алкоголю смаку та кольору: у темних напоях їх зазвичай більше, ніж у світлих та прозорих. Іншими словами, віддай перевагу джину, а не коньяку.
  • Не пий газовані напої — як показують дослідження, бульбашки можуть призводити до збільшення площі поверхні шлунка, а це прискорює всмоктування алкоголю.
  • Після алкоголю випий електролітний напій: як пояснює лікар медицини, дієтолог Кетрін Гервасіо, він допоможе відновити баланс рідини (але пам'ятай, що одного електроліту на ніч мало – пий воду під час вечірки!).
  • Випис – це допоможе організму відновити сили та перезавантажитись після бурхливого свята. Якщо не можеш заснути, спробуй прогулятися або просто посидіти, щоб трохи протверезіти.
 
Назад
Сверху Снизу